Petra Procházková o Ukrajině: Putin narušuje jednotu Evropy. Mezi slabé články patří Maďarsko i Česko

Schůzka Angely Merkelové, Francoise Hollanda, Petra Porošenka a Vladimira Putina v Minsku vyústila v mírovou dohodu. Na východě Ukrajiny se však stále bojuje a termín zastavení konfliktu zůstává velkým otazníkem, jak ostatně uznává také redaktorka Lidových novin Petra Procházková v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Konflikt na východě Ukrajiny podle ní přerostl lokální význam a stal se jedním z velkých světových problémů. Boje se můžou vléct ještě další řadu let a hlavní problém nebude vyřešen. „Zmrazí se a vznikne latentní válka. Východ Ukrajiny bude územím ovládaným nikým nebo Moskvou,“ přibližuje jednu z možných variant. Ukrajina se tak může stát zdrojem trvalého neklidu, stejně jako v minulosti Čečensko.

Dodržení příměří je podle Petry Procházkové problematické už proto, že není jasné, kdo proti sobě vlastně stojí. „Na jedné straně jsou Ukrajinci, kteří se podřizují jednomu generálnímu štábu. Ale na druhé straně je podivný amorfní útvar, který si říká Novorusko. Figurují v něm politici, které nikdo moc nezná. Vše je řízeno z Moskvy,“ přibližuje ve zkratce.

Čtěte také

Vladimir Putin má podle slov Petry Procházkové velký vliv na separatisty, a to především z pragmatických důvodů. „Bez podpory Kremlu by neměli materiální vybavení, munici, jídlo ani servis v podobě dovolených pro zraněné rebely. Vladimir Putin má nad nimi téměř absolutní moc,“ domnívá se.

Ukrajinští vojáci přirovnávají Debalceve k Čečensku, které má za sebou dvě zničující války s Ruskem

Současně připomíná, že kdyby Vladimir Putin chtěl zastavit boje, mohl by uzavřít hranice, separatisté by tak nebyli podporováni z ruské strany a Ukrajina by si s nimi jistě poradila sama.

Čtěte také


„Neviděla jsem žádného zahraničního vojáka NATO na straně rebelů,“ říká Petra Procházková k vyjádření europoslance z KSČM Miloslava Ransdorfa, podle něhož na Ukrajině působí kontraktoři právě ze zemí NATO. „Dobrovolníci jsou bezpochyby na obou stranách,“ připouští redaktorka. Nejde však o akci řízenou NATO. „Pokud člověk neprozradí zdroje nebo neukáže důkazy, jde o šíření poplašné zprávy a nezodpovědné šíření bludů,“ tvrdí na adresu Miloslava Ransdorfa.

Sankce ze strany západních zemí podle ní vůbec nic neřeší, protože doléhají na ty, které nechceme trestat. „Vše, co se děje, obchází Vladimira Putina. Kdyby například došlo k ostraze hranic z ukrajinské strany mezinárodními jednotkami, ke krvavému konfliktu by nedošlo,“ zamýšlí se Petra Procházková.

Jak však uvádí, západní země se rozhodly, že nebudou dělat nic, s čím Vladimir Putin nesouhlasí. „Je to začarovaný kruh,“ přiznává. Rusko má navíc v Evropě spojence. „Vladimir Putin vždy narušoval jednotu v Evropě, vybíral si ty nejslabší články. Teď jsou jimi Maďarsko a také Česká republika,“ upozorňuje Petra Procházková.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio