Půjde o investice, obchod a spolupráci ve vědě a výzkumu, říká o cestě do Jižní Koreje Sobotka

Po čtrnácti letech míří český premiér na oficiální návštěvu Jižní Koreje. Bohuslav Sobotka z ČSSD tam dnes odlétá s ministrem dopravy za ANO Danem Ťokem. Delegaci doprovází také skupina českých podnikatelů a manažerů. Cílem cesty je podle kabinetu posílit ekonomickou spolupráci obou zemí. Bohuslav Sobotka byl hostem Ranního interview Radiožurnálu moderátora Jiřího Chuma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989, Bohuslav Sobotka

Slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Pane premiére, kromě toho, že chcete navštívit významné firmy - jmenujme třeba automobilku Hyundai, máte se setkat také se zástupci Korean Air. A právě to může být klíčové pro budoucnost ČSA. Na čem se chcete domluvit?

Jednání s Korean Air souvisí s tím, že investovali do ČSA. Česká republika má přirozeně zájem na tom, aby investice také přinesla další rozvoj společnosti ČSA. Klíčová jednání, která povedu v Koreji, se ale nebudou týkat ČSA, ale investic, která přinesou nová pracovní místa v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě Jižní Koreje mluvil v Ranním interview Radiožurnálu premiér Bohuslav Sobotka

Sejdu se ze zástupci Hyundai Mobis a také se společností Nexen, které připravují v České republice velké investice. Dohromady přinesou zhruba dva tisíce pracovních míst. Byl bych rád, kdybychom Českou republiku otevřeli pro další možné projekty v dalších oblastech.

Budete přímo podepisovat nějakou významnou dohodu o velkých investicích?

Já nebudu podepisovat nějaké konkrétní dohody, tohle není věc premiéra. O tom bude eventuálně rozhodovat vláda. V Koreji bude 1. března otevřena pobočka agentury CzechInvest. Slibuji si od toho, že začneme intenzivně zprostředkovávat možné nové investice do České republiky. Mým cílem je, abych podtrhl zájem České republiky na rozvíjení ekonomické, ale i politické spolupráce s Korejskou republikou.

Jak už jste řekl, je to první návštěva předsedy vlády po 14 letech. V Koreji je prezidentský systém, takže vrcholem návštěvy na politické úrovni bude schůzka s korejskou prezidentkou. A já doufám, že korejská prezidentka na základě mého pozvání přijede do České republiky. I to by mohlo Českou republiku v Koreji významně zpropagovat.

Další oblastí, které bych se rád věnoval, je podpora turistického ruchu mezi našimi zeměmi. Počet korejských turistů u nás se zvýšil. Já se domnívám, že i do budoucna tu existuje velmi zajímavý potenciál. Takže jde o investice, obchodní vztahy, ale i o spolupráci v oblasti vědy a výzkumu.

Ještě jedno téma, které se týká zahraničních vztahů. Nedávno jste vyjádřil nespokojenost s tím, jak vám norská premiérka odpověděla na dotaz k případu dětí Evy Michalákové. Budete stupňovat tlak na norskou vládu? Jak ji chcete přimět, aby se její postoj k tomuto citlivému případu změnil?

Ta odpověď je velmi stručná, nicméně potvrzuje fakt, že by mělo dojít k bližším kontaktům mezi Úřadem pro mezinárodně-právní ochranu dětí v České republice a norskými orgány sociální ochrany dětí. Teď jde o to, aby se tato schůzka skutečně uskutečnila, aby se vyměnily informace, aby Česká republika mohla potvrdit svoji garanci za to, že je případně schopna se o děti postarat v České republice, pokud by byly svěřeny buď paní Michalákové, nebo její širší rodině. My budeme samozřejmě celou věc po diplomatické linii sledovat prostřednictvím našeho zastoupení v Norsku a prostřednictvím aktivit ministerstva zahraničí a ministerstva práce a sociálních věcí.

A cítíte tam z norské strany nějakou vůli schůzku uskutečnit?

Ta vůle tu existuje, byla potvrzena. Teď jde o to, aby se to dotáhlo do konce. My samozřejmě máme zájem na tom, aby s dětmi a paní Michalákovou bylo v Norsku zacházeno férově, na základě dodržování zákonů, aby byla zohledněna jak práva dětí, tak práva rodiny.

Politiky nejnověji rozděluje otázka, kdo by měl v případě ohrožení republiky nebo po teroristickém útoku rozhodnout o bleskovém uzavření hranic. Zda to má nařídit podpisem jeden člověk - jak prosazuje ministr vnitra nebo by o tom jako doposud měla hlasovat celá vláda. Jaký je váš postoj? A opravdu něco takové potřebujeme?

Myslím si, že potřebujeme mít schopnost pružné reakce. Nevidím problém v tom, aby o věci rozhodl ministr vnitra s tím, že následně toto rozhodnutí potvrdí vláda. Samozřejmě je možné zvolit i druhou cestu, ale nejrychlejší a nejpružnější variantou je rozhodnutí ministra vnitra.

Ještě k domácí politice - šéf ANO Andrej Babiš chce zřídit funkce stínových ministrů k rezortům, které jeho hnutí neřídí. Navíc už v této straně existuje něco jako stínová skupina pro digitalizaci Česka. Není už takovýchto ‚alternativních‘ vlád a uskupení přespříliš? A jsou v souladu s koaliční smlouvou?

Sociální demokracie má v oblastech, kde nemá ministry, své odborné mluvčí tak, aby byli jasní partneři v rámci spolupráce koalice pro koaliční ministry. Myslím si, že je to výhodné, pokud má koaliční ministr ve vládě, v koaliční straně – ať už to jsou lidovci nebo ANO, odborného mluvčího, se kterým může konzultovat věci, které se týkají dotyčného resortu. Takové odborné mluvčí máme řadu měsíců a jsou partnery pro ministry z ANO. Myslím si, že taková věc fungování vlády nenaruší.

Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme