Do Česka míří 'zabiják televizí' - americká videopůjčovna Netflix

Nejpozději v příštím roce by měla i v České republice nabízet své služby americká webová videopůjčovna a televize Netflix. Působí ve více než 50 zemích světa a říká se jí zabiják televizí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie plánuje televizní vysílání v ruštině do Pobaltí, které je bombardováno putinovskou propagandou

Evropská unie plánuje televizní vysílání v ruštině do Pobaltí, které je bombardováno putinovskou propagandou | Foto: CC BY-NC-ND 2.0, Craig Oppenheimer

Své expresivní označení si tento konkurent klasických televizních stanic vysloužil tím, že začal radikálně měnit chování diváků.

Už se neorientují podle časového harmonogramu, nečekají, kdy se co vysílá, ale pořady si pouštějí na počítači a z archivu, když mají čas.

„Netflix přišel s tím, že hlavně na americkém trhu, kde jsou poměrně drahé kabelové televize, přišel s velmi levným a velmi dostupným modelem služby, kdy si mohli uživatelé velmi jednoduše filmy nebo seriály půjčovat. Posléze přišel online a dnes se mu daří navyšovat počet uživatelů na neamerických trzích,“ vysvětluje David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americká webová videopůjčovna a televize Netflix má zájem o působení v Česku, informuje redaktorka Jitka Hanžlová

Navíc internetová televize vrhne do sítě často více dílů seriálů najednou, takže zákazníci nemusí každý týden hlídat další část příběhu. Původní seriály Netflixu, například House of Cards nebo Orange is the New Black, jsou velmi oblíbené i mezi českými diváky.

Hospodářské noviny přinesly informaci, že se Netflix chystá do České republiky. Z rozhovoru se šéfem komunikace firmy Cliffem Edwardsem vyplynulo, že Netflix tam má v plánu nabízet své služby nejpozději během příštího roku.

Je to součástí růstu této společnosti, která má tržní kapitalizaci 28 miliard dolarů a téměř 60 milionů uživatelů ve Spojených státech, Latinské Americe a v západní Evropě.

„Kdyby Netflix dorazil před několika lety, byla by ta zpráva přece jen o něco zásadnější. Dnes už bude přicházet na trh, který je trošičku zaplněnější službami, které poskytují video – ať už seriály, filmy nebo online streamované video. Ale samozřejmě to bude docela zajímavý tlak i na současné zdejší služby,“ uvažuje Slížek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americké webové videopůjčovně a televizi Netflix mluvil David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz

Cliff Edwards už při lednovém hovoru s burzovními analytiky zdůraznil, že kromě snahy o další růst hraje velkou roli to, že přišli na to, jak získávat mezinárodní globální práva na některé pořady. Ovšem webová televize má i vlastní velice populární tvorbu.

Hlavní konkurenci americké společnosti tvoří zejména kabelové televize jako HBO nebo UPC. Do České republiky míří videoslužba Horizon TV, která je spojená s majiteli UPC. Sledování televize prostřednictvím mobilních zařízení u nás nabízí také operátoři O2 a T-Mobile.

V globálním hledisku patří ke konkurentům na tomto poli portál Amazon nebo německá on-line videopůjčovna Maxdome.

Rostoucí trh

Hospodářské noviny píší, že podle mezinárodní statistické agentury Statista proteklo loni placeným videoobsahem na světovém internetu 19 miliard eur. A za čtyři roky to má být dvakrát tolik.

Sledování videa na vyžádání nenechává chladným ani české televize. Vlastní platformu chce spustit Prima. Nova už má placenou webovou sekci, kde kromě archivu svých pořadů nabízí i filmy.

Netflix | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme