Bývalá tenistka Helena Suková slaví 50. narozeniny. Dnes se věnuje psychologii

Československý tenis měl v 80. letech velké jméno a jedním z důvodů byly úspěchy Heleny Sukové. Ta vybojovala hned 14 grandslamových vítězství ve čtyřhře a čtyřikrát se radovala ze zisku Fed Cupu. Dnes slaví bývalá tenistka a současná psycholožka Helena Suková padesáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá tenistka Helena Suková dnes působí jako psycholožka

Bývalá tenistka Helena Suková dnes působí jako psycholožka | Foto: Šárka Ševčíková

Rodina Sukových hrála tenis po několik generací. Maminka Heleny Sukové, Věra, byla ve finále Wimbledonu 1962, zatímco tatínek Cyril na chod bílého sportu jako předseda Československého tenisového svazu dohlížel.

A už od juniorských let mohl být pyšný na výkony dcery Heleny. V osmnácti se probojovala do finále Australian Open a rok nato dokonce na čtvrté místo žebříčku. Nejvíce grandslamových vítězství, hned sedm, vybojovala ve Wimbledonu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tenistku Helenu Sukovou mrzí, že během kariéry nedosáhla na grandslamový titul ve dvouhře

„Na prvním Wimbledonu jsem hrála ještě v juniorech, tuším v roce 1980. Prohrála jsme hned v prvním nebo druhém kole. Vůbec jsem netušila, jak mám na trávě hrát. Než jsem jí přišla na chuť, tak začátky úplně slavné nebyly,“ říkala Helena Suková.

I když byla jednou z nejlepších tenistek své doby, musela se spokojit s grandslamovými trofejemi pouze za vítězství ve čtyřhře. Sama na jedné straně kurtu titul nikdy nezískala a smůlu neprolomila ani později v jejím oblíbeném Wimbledonu.

Deprese trápí i sportovce. Problém bývá v normálním životě, říká Helena Suková

Číst článek

„Vyhrát Wimbledon ve dvouhře bylo vždy mým snem. Čtyřhra je příjemná a za tituly jsem ráda, ale klidně bych je vyměnila za jeden singlový,“ přiznává Helena Suková, která byla na slavném grandslamu pětkrát ve čtvrtfinále. Dál se ale nikdy nedostala.

Ve smíšené čtyřhře naopak Sukovi několikrát rozšířili rodinnou sbírku hned dvojnásob. Třikrát zvítězila po boku svého bratra Cyrila Suka mladšího, rovněž skvělého deblisty.

Na tenis na chvíli zanevřela

Profesionální kariéru ukončila Helena Suková v roce 1998 a tenisové rakety od té doby prý dva roky ani neviděla.

„Na tenis jsem zanevřela, protože se mi nepodařilo vyhrát to, v co jsem doufala. Postupem času se to ale rozmělňuje a to, co bylo celým vaším životem, vám začne scházet,“ dodala bývalá úspěšná tenistka.

Téma, jak zpětně nahlížet svoji kariéru a spokojenost se životem vrcholového sportovce po ní, zkoumala Helena Suková i ve svých akademických pracích, za které získala v roce 2010 doktorát v oblasti psychologie.

Martin Charvát, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme