Ukrajinská armáda kvůli pokračujícím útokům separtistů odkládá stahování těžkých zbraní

Ukrajinská armáda zatím nezačne stahovat od fronty na východě země těžké zbraně. Podle armádního velení to není možné kvůli pokračujícím útokům separatistů. Armáda tvrdí, že v noci na dnešek se pozice vládních vojáků na dvou místech znovu staly cílem nepřátelské palby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Naši protivníci se teď snaží destabilizovat Ukrajinu. Nejedná se jen o útok v Charkově, ale také o pokus zaútočit v Oděse,“ řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko s tím, že v Oděse se podařilo včas odhalit a zneškodnit nastraženou nálož.

Podle Kyjeva se povstalci snaží provokovat i u přístavu Mariupol, kde údajně ostřelovali vlastní území a útok pak ve stížnosti k pozorovatelské misi OBSE svedli na ukrajinskou armádu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění na Ukrajině mluvil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Separatisté naopak tvrdí, že jejich postavení u Mariupolu ostřelovaly dobrovolnické oddíly vládních sil.

„Obě strany se dohodnou na tom, že těžké zbraně stáhnou, ale potom hned vytvářejí problémy a říkají, za jakých podmínek je stáhnout nemohou. Já to na druhou stranu chápu, jak Ukrajince, tak separatisty – my to stáhneme a oni přesně tam udeří. To je samozřejmě největší problém, a právě proto by bylo nejlepší, kdyby tady byla nějaká mezinárodní rozhodčí síla, která by na tyto věci dohlížela,“ uvažuje komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Mezitím vzrostl počet obětí výbuchu, ke kterému došlo v neděli během mírového pochodu v Charkově. V nemocnici podlehl zraněním patnáctiletý chlapec.

Už v neděli přišli o život policejní důstojník a občanský aktivista. Dalších více než deset lidí exploze zranila. Ukrajina z útoku okamžitě obvinila Rusko.

Ondřej Himmer, Libor Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme