Ústav v Králíkách, kde mladíci zaútočili na vychovatele, končí. Rozhodly kontroly

Ministerstvo školství zrušilo na konci loňského roku výchovný ústav v Králíkách na Orlickoústecku, kde dva mladíci brutálně napadli vychovatele. Důvodem k ukončení provozu byly výsledky kontrol ministerstva školství a České školní inspekce. S dětmi se prý špatně zacházelo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výchovný ústav Králíky

Výchovný ústav Králíky | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

Výchovný ústav, dětský domov se školou a školní jídelnou ukončil provoz k dnešnímu dni. Ředitelku ústavu Drahoslavu Horsákovou odvolalo ministerstvo školství kvůli negativním výsledkům kontrol.

Podle zjištění kontrolorů neměla reálnou představu o tom, kam ústav vést a jak řídit tým. Ministerstvo, inspekce i ochránkyně lidských práv Anna Šabatová se shodly na tom, že v zařízení se s dětmi špatně zacházelo.

Dalšími důvody postupného útlumu zařízení byly dlouhodobě nenaplněné kapacity a vysoké náklady na provoz. V září bylo v ústavu fyzicky 11 dětí, v říjnu šest, v listopadu a prosinci už žádné. „Chlapci byli přemístěni na návrhy jednotlivých orgánů sociálně-právní ochrany dětí a Dětského diagnostického ústavu Bohumín do dětských domovů a dětských domovů se školou," uvedlo ministerstvo.

Objekt ústavu bude prohlášen za nepotřebný majetek a nabídnut zájemcům k bezúplatnému převodu.

Výchovný ústav Králíky | Foto: Ondřej Wolf

Nástupnickou organizací ústavu v Králíkách se stal Výchovný ústav Brandýs nad Orlicí, který byl do té doby jeho odloučeným pracovištěm. Pobývají v něm dívky od 15 do 18 let. Zaměstnanci ústavu v Králíkách dostali nabídku přejít do Brandýsa, nikdo ji ale nevyužil.

Dětský domov v Králíkách pečoval o chlapce se specifickými poruchami chování, u nichž byla nařízena ústavní výchova nebo uloženo předběžné opatření, případně s uloženou ochrannou výchovou. Měl kapacitu 48 míst, byly tam umisťovány děti od 12 let.
Zdroj: VUDSS Králíky

Kontroly v Králíkách začaly poté, co dva mladíci vloni v březnu brutálně napadli vychovatele a vychovatelku.

Mladíci v březnu na vychovatele útočili, protože chtěli utéct. Čtrnáctiletý chlapec vběhl v noci do klubovny a vrazil vychovateli šroubovák do krku.

Jen o tři centimetry minul tepnu. Vychovatelka se běžela podívat, co se děje. Chlapec ji povalil a kopal do ní. Jeho o rok starší kamarád se k útoku na ženu přidal. Napadení skončili v domácím léčení. Útočníci byli převezeni do jiného zařízení.

Kvůli případu v Králíkách chtěl ministr školství Marcel Chládek z ČSSD předložit vládě návrh zákona, který by podobná napadení učitelů a vychovatelů přísně trestal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme