Janoušek sází na dovolání k Nejvyššímu soudu, rozhodnutí by mělo padnout do června

Odsouzený lobbista Roman Janoušek chce z vězení a vsadil kvůli tomu na jedinou kartu - dovolání k Nejvyššímu soudu. Vzdal kvůli tomu i žádost o propuštění ze zdravotních důvodů, která by dovolání brzdila. Janouškův spis ale ještě ani neopustil stůl prvoinstančního soudce a samotné dovolací řízení má také své lhůty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Janoušek, soud

Roman Janoušek, soud | Foto: Filip Jandourek

Aby se vůbec mohl Nejvyšší soud začít případem zabývat, musí dostat spis odsouzeného. Ovšem složka Romana Janouška od září neopustila Městský soud v Praze, který o osudu lobbisty rozhodoval skoro před rokem.

„Spis odsouzeného Romana Janouška v tuto chvíli je na Městském soudu v Praze. Předseda senátu rozhodne o tom, že se odešle na Nejvyšší soud ČR, kde se bude řešit dovolání jak nejvyššího státního zástupce, tak odsouzeného. A to se stane v horizontu několika dní," potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci.

Po doručení k Nejvyššímu soudu je spis podle mluvčího Petra Knötiga přidělený poměrně rychle. Nějaký čas ale trvá, než se soudce s případem seznámí a zpracuje ho.

Roman Janoušek, soud | Foto: Filip Jandourek

„Nakonec senát zasedne a klasickým způsobem rozhodne. Doba řízení se pohybuje v trestních věcech u Nejvyššího soudu v průměru od dvou do čtyř měsíců," řekl Knötig.

Pokud tedy městský soud pošle spis Nejvyššímu soudu ještě tento týden, konečné rozhodnutí v případu Romana Janouška by mělo padnout nejpozději v červnu.

Janouškův trest by se mohl i zpřísnit

Janoušek narazil v pražské Vyskočilově ulici v březnu 2012 do auta před sebou, kolizi však neřešil a jel dál. Když na následující křižovatce zastavil na červenou, 51letá řidička nabouraného vozu se postavila před jeho vůz. Janoušek ji srazil a z místa nehody ujel. Když ho policisté nedlouho poté dostihli, nadýchal podnikatel 2,2 promile.

Lobbista nastoupil do vězení loni koncem listopadu. Pokud by Nejvyšší soud Janouška zprostil viny, z vězení by se dostal nejvýše za sedm měsíců, tedy v červnu. Pokud ne, Janoušek může v polovině trestu požádat o podmínečné propuštění, a ve vězení by tak strávil dva roky a tři měsíce.

Další varianta, se kterou musí lobbista počítat, je, že by se mu trest mohl i výrazně zvýšit. Dovolání k Nejvyššímu soudu totiž podal také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který stále považuje Janouškův čin za pokus o vraždu. Na této kvalifikaci původně trvali i žalobci u městského soudu, kteří pro lobbistu žádali desetileté vězení.

Kauza Roman Janoušek | Foto: Český rozhlas

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme