Vláda schválila strategii romské integrace, chce využít dotace z EU

Vláda přijala strategii integrace Romů do roku 2020. Splnila tím podmínku Evropské unie pro čerpání dotací. Strategie, která má za úkol pomoci srovnat podmínky Romů s většinovou společností, je zaměřená hlavně na vzdělávání, bydlení a zaměstnávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obec Obrnice

Obec Obrnice | Foto: Filip Jandourek

Česko má koncepce k řešení situace Romů od konce 90. let. Poslední se týkala let 2010 až 2013. Místopředseda rady vlády pro záležitosti romské menšiny David Beniak věří, že nová koncepce bude účinnější než ty předcházející.

„Strategie vystihuje všechny tři klíčové oblasti. To je vzdělávání, kde je problém vstupu do běžné základní školy a udržení se v hlavním vzdělávacím proudu. Druhá oblast je diskriminace na trhu práce, která je objektivní a existuje a řada neziskových organizací to potvrdila. A třetí oblastí je oblast bydlení, kde si myslím, že se událo nejméně a nejméně financí do této oblasti šlo,“ popsal Beniak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda přijala strategii integrace Romů do roku 2020. Její obsah přiblížila náměstkyně ministra pro lidská Martina Štěpánková

Strategie počítá se stážemi pro mladé Romy nebo systémem bezplatné právní pomoci. Má také snížit počet vyloučených lokalit. „Zvládnutá integrace romské menšiny má přispět k soudržnosti celé společnosti a je to samozřejmě dvoustranná záležitost,“ doplnil ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier z ČSSD.

Na integrační opatření chce Česko využít peníze z Evropské unie. V příštích letech by mohlo získat miliardy korun, a to ze tří programů - z programu zaměstnanost, věda a výzkum a z integrovaného operačního, který spravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Příslušné resorty už uzavřely memoranda o spolupráci. Výzvy k podávání žádostí o peníze se budou u všech tří programů koordinovat.

Sociálně vyloučených lokalit, v nichž žijí převážně Romové, v Česku přibývá. V těchto chudinských lokalitách bydlí třetina romské populace, tedy kolem 80 tisíc lidí. Zatímco v roce 2007 bylo těchto míst kolem 300, podle expertů by jich nyní mohlo být o stovku víc. EU v minulosti kritizovala Česko hned několikrát za údajnou diskriminaci Romů.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme