Vojáci z Náměště učili děti v Třebíči, jak se chovat v krizových situacích

Ministerstva obrany a školství vracejí do škol brannou výchovu. Vojáci se teď snaží děti na druhých stupních naučit chování v krizových situacích. Dnes přijela dvacítka pilotů, odstřelovačů, chemiků a záchranářů za žáky z třebíčské Základní školy Týnská.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberečtí vojáci ukázali dětem protichemickou ochranu

Liberečtí vojáci ukázali dětem protichemickou ochranu | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Branná výchova podle ministerstev na školách chybí. Vojáci proto objedou třicet českých škol a budou děti chování v krizových situacích učit. Tak jako dnes v Třebíči.

Školáci dostávají od armády hodnotné dárky za vědomosti i zájem. Více než to je ale pro mnohé z nich možnost si osahat zbraň a promluvit s vojákem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojáci v Třebíči učili děti chování v krizových situacích. Přihlížela tomu i reportérka Olga Štřejbarová

„To gró je dát dětem brannou, zdravotní a chemickou výchovu praktickými ukázkami. Děti opravdu baví ty signály se naučit, vyzkoušet si zdravotní pomoc,“ říká kapitánka Jana Skřivánková z náměšťské základny.

Hlavním smyslem POKOSU, což je oficiální označení pro Přípravu občanů k obraně státu, je seznámit děti s armádou a naučit je chování v krizových situacích.

Sází na to, že když se před děti postaví voják v uniformě a ukáže jim, jak zachránit život kamarádovi nebo jak se chovat při živelní katastrofě, má to jinou váhu, než když se o to pokusí kdokoliv jiný. Potvrzují to i dojmy malého Šimona.

„Zajímá nás to, je to super, ty zbraně a co dělají. Vypadá to zábavně,“ říká.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme