Dopadených sprejerů přibývá. Díky sociálním sítím

Policie odhaluje více sprejerů než dříve. Daří se to hlavně díky sociálním sítím, kde si pachatelé domlouvají hromadné akce. Informaci přinesl deník Právo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vagón

vagón | Foto: Eva Odstrčilová

Největší problémy dělají sprejeři dopravcům. Za odstranění škod vydají ročně miliony korun. Nejdražší soupravy Českých drah proto hlídá ochranka.

Minulý rok nahlásili lidé policistům více než čtyři tisíce případů sprejerství. Skutečné číslo je ale mnohem vyšší. Třeba České dráhy totiž oznámí jen škody většího rozsahu.

Poslední větší případ vandalství se stal ve Zbýšově na Brněnsku. Skupina sprejerů zastavila osobní vlak a za několik minut posprejovala 90 metrů čtverečních vlaku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policii se daří odhalit více sprejerů i díky sociálním sítím, informuje redaktor Českého rozhlasu Vojtěch Koval

Když je chtěli cestující a strojvedoucí zastavit, začali po nich sprejeři házet kameny. Hrozí jim za to až rok vězení.

V roce 2011 stíhala policie za tento druh vandalství 533 lidí. Loni jich bylo o 140 více. Vystopovat pachatele pomáhají policii hlavně sociální sítě, kde si pachatelé domlouvají hromadné akce.

S graffiti se snaží bojovat i města a městské části. Antisprejerský program má už 12 let třeba Praha 6.

„Pokud člověk zjistí, že mu někdo posprejoval dům, může se na webu městské části přihlásit do zvláštního programu, který v tuto chvíli využívá více než 2 000 majitelů soukromých nemovitostí, kteří se do programu zapojili,“ vysvětluje mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši.

„Pak si majitelé sami zajistí nátěr. Praha 6 má soukromou veřejně vysoutěženou firmu, která má za úkol do čtyřiadvaceti hodin ty nátěry odstraňovat. Zatím jsou reakce od majitelů, kteří službu využívají, více než dobré.“

Od založení programu byl v městské části evidován pokles počtu zasažených nemovitostí až o 40 či 50 procent.

„Nevýhoda je možná ta, že se ten nátěr dá odstraňovat, až když je 5 stupňů a více. To znamená, že když je opravdu mráz a někde se objeví čerstvé graffiti, tak to chvíli trvá, než se odstraní,“ dodává Halmoši.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme