V Pelhřimově hledají zájemce o deset hrobek. Jsou k mání včetně ostatků

24. únor 2015
Zprávy z

Na hřbitově v Pelhřimově je na prodej deset hrobek. Jedná se o hrobky, o které se dlouhodobě nikdo nestará, zemřelí většinou neměli děti. Zájemce si může koupit samotné místo posledního spočinutí ale včetně ostatků již pohřbených lidí, se kterými je nutné nakládat v souladu s příslušnými pravidly.

„Jsou tam zemřelí, pochovaní před těmi desetiletími,“ vypráví reportérce Kristině Lamperové správkyně hřbitova Marcela Davidová. „To je vlastně i v té smlouvě kupní, že tu hrobku kupují tak, jak to je a že se o ty zemřelé postarají.“

Zájemce tento fakt neodradí. Ostatky buď ponechají v hrobce, nebo je nechají spálit a rozsypat po loučce. „Ti zemřelí, kteří jsou tam pochovaní, chtěli být tady v Pelhřimově pohřbeni a to tady zůstává,“ dodává Marcela Davidová.

V Pelhřimově už několik hrobek prodali, v současné chvíli jich nabízejí dalších deset a zájemce mají zatím jediného.

Hrobky v Pelhřimově

„Tady vám můžeme ukázat hrobky, které už byly prodané a které jsou ještě v nabídce. To byly takové popelky, ale teď po prodeji už je to pěkné a udržované a rodiny počítají s tím, že tam do budoucna budou pohřbívat.“

Cena hrobky se pohybuje mezi sedmi a patnácti tisíci korunami, prodává se ale obálkovou metodou a rozhoduje nabídnutá cena. Majitel pak ještě musí městu platit nájemné za pozemek, kde se smlouva sjednává na deset let.

autoři: mik , lam
Spustit audio