Číňané ve velkém nakupují nemovitosti v Evropě. Láká je slabší euro

Číňané díky současnému kurzu evropské měny ve velkém skupují byty i další nemovitosti v zemích Evropské unie. V některých státech navíc mají díky investicím do realit možnost získat i povolení k pobytu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský jüan

Čínský jüan | Zdroj: Reuters

Zájem měsíc od měsíce roste. Číňané skupují nemovitosti v Evropě už několik let, v poslední době jsou ale jejich aktivity na evropském trhu s realitami o poznání vyšší. Dá se bez nadsázky říci, že čím je euro slabší, tím je čínský zájem vyšší, což je zcela pochopitelné.

Pro srovnání, zatímco ve Španělsku si Číňané loni v květnu mohli koupit byt za 4 miliony sto tisíc jüanů, což je v přepočtu 16 milionů korun, nyní už je vyjde o dva a půl milionu korun levněji. Takže kupují samotné byty i celé bytové domy, které přestavují na hotely.

Žebříček popularity vedou Velká Británie a Francie, ale značný zájem je také o byty ve Španělsku a Portugalsku.

Ostatně tyto dvě země na Pyrenejském poloostrově čínské kupce lákají i na takzvaná zlatá víza. Když totiž Číňané v dané zemi koupí nemovitost minimálně za půl milionu eur, získají právo k pobytu.

Portugalsko například vydalo v uplynulých dvou letech na 1 800 povolení k pobytu mimoevropským investorům a 80 procent z nich byli Číňané. Za uplynulých pět let tak zájem Číňanů o nemovitosti v zahraničí vzrostl pětadvacetkrát a jen vloni utratili ve světě za reality minimálně 13 a půl miliardy eur, což je dvakrát více než tomu bylo v roce 2012.

Číňané takto investují do budoucnosti svých dětí. Snaží se jim zajistit to nejlepší vzdělání a díky získání rezidenčního pobytu v EU mají pochopitelně šanci se dostat na prestižní evropské univerzity.

Čínské firmy ale kupují i hotely a úřady kvůli vidině zisku, který by podle jejich odhadů měl činit 5 až 8 procent. A výjimkou nejsou případy, kdy se Číňané rozhodnou prodat svůj podnik v rodné zemi, aby se pak mohli usadit a podnikat v Evropě.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme