Celostátní konference Úsvitu podpořila vytvoření nové strany

Celostátní konference hnutí Úsvit se rozhodla pro vytvoření nové strany a odmítla představu předsedy Tomia Okamury o dalším směřování uskupení. Hlasování skončilo poměrem pět ku čtyřem. Poslance, kteří se postavili proti němu, vyzval Okamura k odchodu ze strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura (vlevo) a poslanec Úsvitu Radim Fiala

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura (vlevo) a poslanec Úsvitu Radim Fiala | Zdroj: ČTK

Pro návrh vytvořit novou stranu, která by měla hájit národní zájmy, hlasovalo z devíti členů hnutí Úsvit pět, čtyři včetně Tomia Okamury byli proti. Podle Okamury to znamená dokonání stranického puče.

„Zradili program, zradili mě i 350 tisíc voličů. Vyzýváme, ať poslanci, kteří zakládají jinou politickou stranu, složí své poslanecké mandáty. A ti, kdo chtějí, ať si založí novou politickou stranu, ale ať nejdříve vystoupí z hnutí Úsvit. Na 350 tisíc občanů dalo mandát hnutí Úsvit přímé demokracie a jeho programu, nikoliv nějaké jiné politické straně,“ vyzval Okamura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Většina poslanců hnutí Úsvit se vyslovila pro vznik nové strany. Situaci komentovali poslanec Úsvitu Jiří Štětina a politolog Lukáš Jelínek

Poslanci Úsvitu s Okamurou nesouhlasí. Podle nich nejde o puč, ale o rozdílné představy o dalším směřování strany.

Chtějí prý stranu víc otevřít veřejnosti a v plánu mají i prověřit dosavadní hospodaření. V pokladně prý nezbylo skoro nic. Poslanecké mandáty tak složit neplánují.

„Ani já a ani mí kolegové rozhodně žádným způsobem nezradili program hnutí Úsvit. Naopak. Chtěli tento program prosazovat zpětně, protože v současné době už jsme byli vnímáni opravdu pouze jako rasisté a xenofobové v rámci islámu a imigrace. Proto si stojím za tím, že já i kolegové poslanci nezradili hnutí Úsvit a v této chvíli rozhodně nebudeme skládat mandát," upozornil šéf poslanců Marek Černoch.

Nová strana chce spolupracovat například s francouzskou krajně pravicovou Národní frontou. Okamura do ní prý vstoupit nechce a další postup ještě zváží.

Zleva Georgi Bidenko, Marek Černoch a Jan Zilvar na členské konferenci hnutí Úsvit | Foto: ČTK

Spor se vede o nabírání nových členů. Podle většiny poslanců to stanovy neumožňují, Okamura tvrdí opak. Obě strany tak na sebe přehazují vinu za to, co se stalo.

S nápadem založit novou stranu přišlo 10 ze 14 poslanců hnutí Úsvit zhruba před dvěma týdny, od té doby spor trvá. Okamura s tím od začátku nesouhlasil.

„Jediný kapitál, který podle mě Úsvit má, nechci ostatním poslancům křivdit, je charisma a výřečnost Tomia Okamury, na které ti vzbouření poslanci podle mě příliš nemají,“ komentoval dění v hnutí Úsvit politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Obě strany sporu vnímají situaci jako chaotickou. Tomio Okamura a jeho příznivci odešli z konference předčasně, poslanci říkají, že vůbec vlastně nerozumí tomu, co se stalo. Podle poslanců funguje klub hnutí Úsvit dál.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme