Prezident přijal demisi Válkové, Pelikána jmenuje do poloviny března

Prezident Miloš Zeman přijal demisi ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). Skončí 1. března, uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zřejmě ve druhém březnovém týdnu pak Zeman jmenuje novým šéfem resortu dosavadního prvního náměstka Roberta Pelikána.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Válková a Robert Pelikán

Helena Válková a Robert Pelikán | Foto: Český rozhlas

„Pan prezident přijal demisi ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, a to k 1. březnu 2015. Novým ministrem spravedlnosti jmenuje pana Roberta Pelikána,“ řekl Českému rozhlasu Ovčáček.

Pravděpodobný termín svého jmenování oznámill Pelikán novinářům po dnešní schůzce s prezidentem na Pražském hradě.

"Pan prezident vzhledem k tomu, že první březnový týden je zaneprázdněn, tak předpokládá, že se to stane druhý březnový týden,“ uvedl budoucí ministr spravedlnosti.

K odchodu Válkové se prý v hovoru už nevraceli. "Pan prezident myslím dobře chápe, že tohle není moje věc," poznamenal Pelikán. Jak řekl, že s Válkovou chce plynule spolupracovat i nadále.

Robert Pelikán | Foto: Český rozhlas

Helena Válková ohlásila rezignaci poté, co čelila kritice kvůli neplnění legislativního plánu i své personální politice, a to i z řad svého mateřského hnutí ANO.

Pelikán i stranický šéf Andrej Babiš uváděli, že odchází na vlastní žádost, ministryně ale později v médiích prohlásila, že rezignovala na přání hnutí. Babiš potom přiznal, že pokud by nepodala demisi, ANO by navrhlo její odvolání. Podle něj byla nejvíce kritizovaným ministrem hnutí, mnohdy prý oprávněně. Ministryně s tím ale nesouhlasí.

Prezident Zeman původně prohlásil, že přijetí její rezignace ještě zváží. Na vyjasnění jeho postoje čekal předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), který už dříve avizoval, že je poté připraven Pelikána na ministra navrhnout.

mkp, Martin Hromádka, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme