Trenér mi říkal, že si lidi nebudou pamatovat, co jsem skočil, říká Aleš Valenta. Nebyla to pravda

24. únor 2015

Aleš Valenta je něco jako Jarmila Kratochvílová. V roce 2002 skočil na ZOH v Salt Lake City jako první člověk na světě trojité salto s pěti vruty a získal zlatou medaili. Za 13 let, které od té doby uplynuly, tenhle skok ještě nikdo nezopakoval.

S akrobatickým lyžováním začínal dost pozdě. Až v 15. Ale základ z gymnastiky způsobil, že do toho doslova vlítl. „Vzestup pro mě byl raketový. Od začátku jsem měl úspěchy,“ chlubí se Aleš Valenta.

Ukrytý mezi hokejkami

Na olympiádu do Salt Lake City už přijížděl jako jeden z horkých favoritů, i když veřejnost o tom nic netušila. „Byl jsem v tom roce druhým mužem Světového poháru. U nás je ale pozornost směřovaná vždycky na hokejisty... O to větší překvapení to pak bylo.“

První skok se šesti vruty na světě. A přímo v Českém rozhlase. Klikněte na video!

Skok, který se pamatuje

Trojité salto s pěti vruty, které tam Aleš Valenta předvedl, skočil už předtím na jiných závodech. „Pracoval jsem na něm několik let, ale drželi jsme ho v tajnosti. Olympijská premiéra byla v Salt Lake City.“

Trenér se mu ho ale přesto před závodem snažil vymluvit. „Říkal mi, že lidi si mě budou pamatovat jako vítěze, ale ne to, co jsem skočil.“ Čas ukázal, že neměl pravdu.

Soupeři už věděli

Přes velké utajení soupeři Aleše Valenty věděli, co chce skočit. „V tréninku musíš skok ukázat, jinak tě s ním na závod nepustí. Takže to všichni věděli a už se jenom klepali,“ řekl s úsměvem.

Akrobatičtí lyžaři zkoušejí různé skoky a různé kombinace. „Dnes to vypadá tak, že tu mojí kombinaci, to znamená v prvním a ve druhém saltě po dvou vrutech a ve třetím jeden vrut, ještě nikdo neskočil. Ani po 13 letech.“

Připomeňte si sestřih legendární jízdy. Klikněte na video!

"Děda" Aleš

Přesto pověsil svou úspěšnou sportovní kariéru na hřebík. „V rodině lyžařů jsem si připadal jako děda. Dlouholeté zdravotní problémy se na mě taky podepsaly. Proto jsem přestal mít tenhle sport rád. A člověk by měl skončit, když ho to přestane bavit.“

S aktivním skákáním tedy Aleš Valenta skončil. Sport mu ale nechybí. „Hraju tenis a hokej.“ Kromě toho jezdí na exhibice, kde si ještě zaskáče. A taky moderuje v rozhlase a televizi. Ale to už je jiný druh sportu.

Na které závody rád vzpomíná a proč? Co ho na moderování láká nejvíc? Půjdou v jeho stopách i jeho děti? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Jan Rosák
Spustit audio