Rakousko přijme novelu takzvaného islámského zákona. Proti jsou hlavně mladí muslimové

Po víc než sto letech přijme Rakousko nový, takzvaný islámský zákon. Hlavně mladí muslimové s ním ale nesouhlasí a chtějí proti němu bojovat u soudů i na demonstracích. Podle nich dělá zákon z muslimů automaticky podezřelé a je k nim přísnější než k jiným náboženstvím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis memoranda

Podpis memoranda | Foto: Jan Malý

V roce 1912, po anexi Bosny a Hercegoviny Rakouskem-Uherskem, se císař František Josef I. rozhodl, že dá muslimským Bosňákům právní status a uzná jejich náboženskou autonomii.

Rakousko v tom patřilo k evropským průkopníkům, koncem 70. let navíc zrovnoprávnilo islámské společenství s registrovanými církvemi v Rakousku. Muslimové tak mají garantovanou náboženskou svobodu, včetně nošení islámského šátku, například ve státních školách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proti novele takzvaného islámského zákona chtějí hlavně mladí muslimové bojovat u soudů i na demonstracích

V nové verzi muslimové dostanou zákonné právo na duchovní péči v armádě nebo ve věznicích na několik státem uznaných svátků.

Jedním ze dvou hlavních kontroverzních bodů novely je zákaz zahraničního financování muslimských náboženských zařízení v Rakousku. Muslimské komunity teď totiž často dostávají peníze třeba z Turecka, Saúdské Arábie nebo Kataru.

Druhý bod je, že všichni islámští duchovní budou do budoucna muset vystudovat v Rakousku. Ti, co tam působí už dnes a jsou třeba placení z Turecka, musí do jednoho roku skončit. Cíl je podle ministerstva zahraničí snížit vliv muslimských komunit v jiných státech na komunitu v Rakousku.

Mladým muslimům vadí hlavně to, že zákon s vládou vyjednalo vedení muslimského společenství, a to údajně bez jejich vědomí. Společenství vedou starší pánové, takže je to i generační konflikt. Muslimové se bojí, že bez zahraničních peněz nezaplatí fungování svých modliteben a organizací.

Navíc podle nich zákon, jehož diskuze trvala tři roky, vznikal v atmosféře, kdy jsou muslimové braní jako riziko, na které je potřeba dát si pozor i v zákonech. Takzvaný islámský zákon nejspíš skončí na ústavním soudu v Rakousku.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme