Na pultech knihkupectví jsou knížky pro děti i o dětech

24. únor 2015
Dobré odpoledne

Lidé se během v únoru začínají vracet do knihkupectví a znovu nakupují dárky nebo čtení pro sebe či svou rodinu. Pelhřimovský knihkupec Jaromír Vytopil doporučuje pokračování dětské etikety pod názvem Dědečku, ještě vyprávěj, kterou doprovází i audio CD, načtené samotným autorem Ladislavem Špačkem. „Ale to je knížka, před kterou vás všechny varuji. Děti se naučí, co mají dělat, jak se mají chovat, velice dobře si to pamatují a potom vás doma hlídají a kontrolují,“ směje se Jaromír Vytopil.

O dětech jsou i vzpomínky a zážitky kantorů. David Mach sepsal skutečné příhody kantorů ze střední školy pod názvem Kdo neumí učí aneb Deník kantora. Podobně laděné je i vyprávění populární z internetu Deník moderního fotra aneb proč by muži neměli mít děti autora Dominika Landsmana. „Ty děti jsou dneska velice vynalézavé, znají svá práva, já osobně se domnívám, že je znají už v kolíbce. Je to humorně napsané, čtenáři by se u toho měli pobavit,“ říká knihkupec.

Ze života prababiček je čtivá kniha Jany Skarlandtové o historii. Je bohatě ilustrovaná od historického odívání, přes módu, a kuchyni až po společenské chování. Ta doba vypadá idylicky, ale myslím, že tak úplně to nebylo,“ uvažuje nad knihou Jaromír Vytopil.

Ženské autorky nabízejí romány i fejetony

Autorka Harryho Pottera vydává už druhý román pod pseudonymem Robert Galbraith. „Dala se na detektivky a tato je úplně nová, vyšla tento týden! Všichni říkají, že Hedvábník je vzrušující čtení,“ láká knihkupec. Další knihu od ženské autorky, kterou doporučuje v odpolední poradně, napsala Marta Davouze, dřívějším jménem Marta Železná. „Ona v Zrcadlení porovnává Českou republiku a život v Bretani, její zkušenosti, jak se od sebe liší lidé tam a tady, jestli by bylo lepší se odstěhovat a podobně. Přečetl jsem si to s chutí.“

Čtěte také

Ulovila jsem ho v buši je zatím poslední knihou Haliny Pawlowské. „Halina je prostě Halina, já ji čtu rád pro její styl a humor. Ona se tváří, jako by byla odolná a nic se jí nedotklo, ale přesto je vidět, že ji spousta věcí také trápí. Všechno to nakonec skončí nějakým humorem,“ uzavírá Jaromír Vytopil.

Chat s Jaromírem Vytopilem

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.