Informace jsem získával pouze zprostředkovaně, stěžuje si starosta Uherského Brodu

Policisté po úterní střelbě odstranili pásky v okolí restaurace Družba v Uherském Brodě. Do budovy ale stále nikdo nesmí. Dvaašedesátiletý muž zastřelil v restauraci osm lidí a jednu ženu vážně zranil. Během policejního zásahu pak spáchal sebevraždu. Vážně zraněná servírka je podle lékařů ve stabilizovaném stavu a dopoledne ji budou probouzet z umělého spánku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar | Zdroj: ČTK

Od policie nemám od včerejšího poledne žádné informace, říká starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar z KDU-ČSL.

„Kromě toho, že jsem se večer zúčastnil brífinku, kde zazněly nějaké informace o počtu mrtvých a osobě pachatele, tak žádné další upřesnění nepřišlo,“ podotýká Kunčar.

ONLINE: Kriminalisté skončili se sbíráním důkazů v restauraci v Uherském Brodě

Číst článek

Prvotní informace se prý dozvěděl od strážníků městské policie. Další jsem pak získával pouze zprostředkovaně, stěžuje si starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muž zastřelil v restauraci Družba v Uherském Brodě osm lidí. Starosta Patrik Kunčar prý od policie dostával informace jen zprostředkovaně

„Snažil jsem se na začátku alespoň zajistit informovanost obyvatel, kteří se pohybovali v okolí. Dle mých informací bylo okolí velmi nebezpečné, takže jsme se snažili lidi vymezit z tohoto prostoru, aby nedošlo ještě k dalším zraněním,“ popisuje Kunčar.

Situace včera byla podle něj stejná jako v polovině října loňského roku v obcích Vlachovice a Vrbětice, kde vybuchl muniční sklad. Místní starostové prý také neměli dostatek informací o tom, co se děje.

„Minimálně vedení obce, minimálně starosta by měl být v každém okamžiku pokud možno co nejpřesněji informován, protože je styčným důstojníkem za město. Jsem osobou, na kterou se obyvatelé obracejí, včetně pozůstalých. A já nebyl schopen jim podat žádné upřesňující informace,“ upozorňuje Patrik Kunčar.

Město chce vyhlásit mimořádnou sbírku

Vedení města se mimořádně sešlo s hejtmanem Zlínského kraje a dohodli se na koordinaci pomoci.

Před restauraci Družba v Uherském Brodu přicházeli lidé zapalovat svíčky | Foto: ČTK/AP

Dnes v dopoledních hodinách pak zasedne rada města, aby schválila vyhlášení mimořádné sbírky na pomoc obětem. Jména pozůstalých prý starostovi ale zatím policie oficiálně nesdělila.

„Co se týká pozůstalých po obětech tohoto masakru, tak kromě jednoho jména, o kterém jsem byl policejní psycholožkou informován, tak zatím neznám totožnost ostatních obětí. Tuto skutečnost mi nikdo nesdělil,“ dodává starosta Uherského Brodu.

Podle Kunčara nebyl pachatel výrazně problémový. Potvrdil mu to velitel městské policie. Strážníci prý sice do lokality v uplynulých letech několikrát vyjeli, ale nikdy se nejednalo o závažný přečin proti občanskému soužití, ale spíše o drobnosti, jako je verbální napadání.

Stížnost starosty není oprávněná, říká bývalý kriminalista

Stížnost starosty Uherského Brodu není oprávněná, míní bývalý kriminalista Josef Doucha. Podle něj si vedení města a starostové musí uvědomit, co je primárním úkolem a co sekundárním úkolem policie.

„Je potřeba si uvědomit, co má policie za úkoly. Především zdokumentování místa takto rozsáhlého masakru je nesmírně náročná záležitost jak psychicky, tak technicky. Policie má primární úkol tuto dokumentaci udělat naprosto dokonale,“ vysvětluje postup Doucha a dodává:

„Úkol číslo dvě je informovat veřejnost a do té veřejnosti patří i různí funkcionáři, kteří se na takovýchto místech vyskytují a kteří oprávněně informace žádají.“

O množství a charakteru informací, které k veřejnosti a médiím proniknou, rozhoduje ten, kdo práci na místě činu velí. Policie tak podle Douchy potřebuje klid na práci. Musí si prý sama vyhodnotit, které informace mohou ohrozit další vyšetřování, a které ne.

Střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě | Foto: ČTK

Pavla Firbacherová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme