Sběrny od března nesmí vyplácet fyzickým osobám peníze za železný šrot, realita bude ale jiná

25. únor 2015

Sběrny by od začátku března neměly vyplácet lidem peníze za železný šrot hotově. V platnost totiž vejde novela zákona o odpadech, která to zakazuje. Majitelé sběren i úředníci si ale stěžují na nedokonalost nového zákona. Sběrny, konkrétně na Mostecku, proto budou zřejmě vyplácet peníze dál. Podle novely zákona o odpadech by přitom měly sběrny poslat peníze pouze na bankovní účet nebo složenkou.

„Já nebudu peníze dávat na účet, nemám konto, nemám nic. Tak budu pokračovat, jak pokračuju. To pošlou na výbor nebo někam no,“ říká s mávnutím ruky Jaroslav Kalousek.

Se svým vozíkem poté odchází do Mostu pro další šrot. Spoléhá na to, že i po 1. březnu dostane ve sběrně za šrot do ruky peníze. A není tak úplně bez šance. Majitel jedné z asi devíti sběren v Mostě Radovan Křivánek tvrdí, že novela je nedopracovaná a nejde ji uvést do praxe.

„Ministerstvo životního prostředí nám nijak nevysvětlilo, jak tuto vyhlášku pojalo. My se domníváme, že od 1. března bezhotovostní vyhláška v platnost nevstoupí, že můžeme dál platit hotově,“ říká pan Křivánek.

Čtěte také

Zákon totiž neurčuje například to, do kdy musí sběrna poslat peníze na účet fyzické osoby, která kovový šrot přivezla. Jako problém to vnímají i úředníci odboru životního prostředí magistrátu v Mostě.

Blíže problematiku vysvětluje úřednice Lenka Růžičková: „Prostě nesmí to být hotovostně. Nic víc schváleno nebylo. Ta vyhláška nemá nic dalšího upřesňujícího. Není upřesněno, jakým způsobem ti výkupčí mají peníze odesílat, hned nebo mohou jednou za měsíc nebo za dva měsíce? Když odešlou peníze třeba na účet, kam si to číslo účtu mají napsat? Čí to číslo účtu má být? A jakým způsobem by tu platbu odeslali a jak my bychom to kontrolovali?“

Zákaz vyplácení hotovosti má především odradit zloděje kovů, kteří kradou kanálové mříže, kovové díly na železnici nebo konkrétně na Mostecku železo z povrchových lomů na uhlí. O tom, že se situace zavedením bezhotovostní platby zlepší, není přesvědčen ani mostecký policista Martin Řekl, který má s kontrolami sběren a krádežemi kovů bohaté zkušenosti.

„Čekáme, že se změní k pozitivnímu stavu, ale co a jak to dopadne, to ukáže život,“ komentuje situaci Řekl.

V Mostě policisté evidují stovky krádeží kovů za desítky milionů korun ročně. Zloději kovů ohrožují životy lidí. Kradou součástky na železnici, ve výtahových šachtách. Na litvínovském sídlišti Janov už policisté řešili i krádeže plynových ventilů v obytných domech.

autor: Jan Beneš
Spustit audio