Češi prolelkují v práci průměrně hodinu denně, potvrzuje monitoringová společnost

25. únor 2015

Podle statistického průzkumu si čeští zaměstnanci stále častěji vyřizují své soukromé záležitosti v pracovní době, a narůstá čas, po který využívají internet nebo mobilní telefon k vlastním aktivitám místo k práci.

„Naše společnost průzkum provádí šestým rokem na vzorku 200 společností v Čechách,“ řekl v našem vysílání marketingový ředitel společnosti trueconnexion Martin Hnízdil.

Ve výzkumu zaměřeném na administrativní profese se ukázalo, že v roce 2014 představoval promrhaný čas 52 minut denně na jednoho zaměstnance.

„Jsme výrobcem monitorovacího software, který pomáhá firmám řešit efektivitu zaměstnanců a analyzovat čas, který tráví u počítače,“ dodal Hnízdil.

Podle něj zaměstnanci ve většině případu vědí, že jsou monitorováni. „Nejlegitimnější postup zaměstnavatele je předem zaměstnance informovat o tom, že budou monitorováni a takový software bude nasazen.“

Osobní soukromí tato aplikace nijak nenarušuje: nástroj poskytuje informace na úrovni hlaviček aktivit, ale nikdy nečte obsah toho, co zaměstnanec opravdu dělá.

Software je ale zároveň sofistikovaný a vyhodnocuje i aktivitu uvnitř aplikace, vysvětlil Hnízdil. „Není to jen tak, že by měl uživatel něco otevřené a do toho tupě koukal.“

„Jsou to informace o informacích: kolik času strávil pracovník v jaké aplikaci, na jaké webové stránce. Nikdy nečteme obsah mailů nebo jakékoli korespondence,“ ujistil ředitel.

Za loňský rok tak patřilo mezi šest nejčastějších mimopracovních aktivit zejména brouzdání po sociálních sítích, zvláště Facebooku, vyřizování soukromé pošty, prohlížení zpravodajských serverů, nakupování na e-shopech a porovnávání cen zboží nebo využívání komunikátorů typu Skype a hraní her.

Zájem o software pro monitoring a analýzu chování koncových uživatelů několikátý rok po sobě roste, potvrdil ředitel.

„Pokud zaměstnavatel splní všechny aspekty ochrany soukromí zaměstnance, je to zcela legitimní způsob ochrany podnikání a zvýšení efektivity firmy,“ shrnul Martin Hnízdil.

autoři: oci , bum
Spustit audio