Rodina je jako posádka lodi na neklidném moři, říká terapeut

25. únor 2015

Rodina je často přirovnávána k lodi, jejíž posádka, kromě poklidné plavby, musí někdy čelit i rozbouřeným vlnám. Otázkou zůstává, kdo se postaví ke kormidlu, kdo bude vařit a starat se o posádku.

Žena má vařit a uklízet, muž zase živit rodinu, míní většina Čechů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Péče o děti by měla být stejnou měrou rozdělena mezi muže a ženy. Přitom otec by měl být ten "přísnější" a matka tou "hodnější", co umí pofoukat bolístku.

Podle MUDr. Vladislava Chvály, který se zabývá psychosomatickou léčbou a rodinnou terapií, přetrvává patriarchální model, což znamená, že hlavou rodiny je otec. Ještě ve větší míře to platí na Moravě a na Slovensku.

Všeobecně se však zdá, že rodina směřuje k liberálnější podobě, kde rozhodují oba rodiče i v oblasti výchovy dětí.

Ze své letité zkušenosti také může tento rodinný terapeut potvrdit jednu zajímavost, a to, že děti vidí svého otce očima své matky, protože jsou až na výjimky po většinou času s ní.

Pokud tedy matce něco na otci nevyhovuje, může se stát, že se děti na svého otce také dívají kritickým okem! Poslouchejte…

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.