Bohuslav Svoboda o tunelu Blanka: Vedení Prahy za Pavla Béma udělalo celou řadu chyb

Otevření tunelu Blanka stále není jisté – uzavřená smlouva je na peníze, nikoliv na termín. Alespoň to říká bývalý primátor Prahy a poslanec ODS Bohuslav Svoboda. „Bohužel musím říct, že celá řada problémů tunelu Blanka je vinou ODS,“ podotýká.

Podle Bohuslava Svobody ODS a vedení města Prahy za Pavla Béma udělalo celou řadu chyb, které se promítají do dneška. „Udělal jsem audit zakázek, podařilo se snížit cenu o dvě miliardy a nic nebránilo tomu, aby výstavba tunelu pokračovala dál,“ nastiňuje.

Později se ale Top 09 podle něj rozhodla prohlásit smlouvu na výstavbu tunelu Blanka za neplatnou. „Stavba byla zakonzervována, což vytvořilo první zdržení,“ podotýká s tím, že Top 09 nebyla schopna udělat jediné rozhodnutí. „Pan Hudeček zastavil výstavbu tunelu pod záminkou, že smlouva je neplatná, skoro na rok. Pak se ukázalo, že smlouva platná je,“ dodává.

Čtěte také

Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny včera nedoporučil vydat Bohuslava Svobodu k trestnímu stíhání v souvislosti se smlouvou, kterou jako primátor Prahy uzavřel s advokátem Láskou na kontrolu pražského Dopravního podniku. Co na to říká?

„Žaloba je podána lidmi, kterým jsem sáhl na zoubek, když jsem řešil nejrůznější machinace a zlodějny v Dopravním podniku,“ vysvětluje. Podotýká také, že smlouva s panem Láskou byla regulérní a mohl ji podepsat, aniž by to musela vědět rada města.

Jak se dívá na snahu ČSSD obnovit proplácení nemocenské? A jak se dívá na události v Uherském Brodě? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.