Anticenu největšího slídila dostaly Google, Mafra, Samsung a ministerstvo financí

Společnosti Google, Mafra, Samsung a ministerstvo financí získaly anticenu pro největší slídily. Takzvané Big Brother Awards udělila už podesáté porota složená z odborníků na nové technologie, právníků, obránců lidských práv a novinářů. Nezisková organizace Iuridicum Remedium se už několik let snaží upozornit na ochranu soukromí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepřetržité kontrolování příchozích e-mailů nevede k větší produktivitě. Jen jsme více stresovaní

Nepřetržité kontrolování příchozích e-mailů nevede k větší produktivitě. Jen jsme více stresovaní | Foto: Free Digital Photos

Firma Google obdržela cenu dlouhodobého slídila za to, že pročítá e-maily za účelem cílení reklamy a navíc kvůli vyhledávání ilegálních činností, které pak nahlašuje. Porotcům vadilo také neprůhledné sbírání dat.

„Ty jsou pak používány k účelům, o nichž lidé nejsou dostatečně informováni. Google proniká do stále nových oblastí, už to není jenom o tom, co napíšeme na internetu. Už například spolupracuje s výrobci inteligentních automobilů a proniká i do oblasti domácích spotřebičů,“ řekl Jan Vobořil, výkonný ředitel Iuridicum Remedium.

Přehrát

00:00 / 00:00

Google i Mafra obdržely anticeny Big Brother Awards. K tématu mluvil Radim Polčák, člen poroty a vedoucí Ústavu práva a technologií MU Brno

Největším firemním slídilem je společnost Mafra. Za to, že deník Mladá fronta dnes zveřejňoval přepisy intimních odposlechů mezi bývalým premiérem Petrem Nečasem a Janou Nagyovou, dnes Nečasovou.

Porota upozornila, že i politik má právo na soukromí, které by média měla respektovat. Šéfredaktor Jaroslav Plesl ale anticenu jako kritiku nevnímá:

„Určitě to nebyli novináři Mladé fronty dnes, kdo se rozhodli smíchat výkon veřejného úřadu s intimnostmi. Protože jestli se nemýlím, tak pro ten milenecký poměr se předseda vlády a ředitelka jeho kabinetu rozhodil zcela dobrovolně, čímž skombinovali výkon své funkce se svým soukromým životem.“

Cenu úředního slídila získalo ministerstvo financí za návrh zákona o prokazování původu majetku občany.

Mezi držiteli anticeny je i společnost Samsung kvůli podmínkám ochrany soukromí v případě, že uživatelé používají chytrou televizi.

Big Brother Awards | Foto: Český rozhlas

Pozitivní cenu za ochranu soukromí posílá nezisková organizace do Německa předsedovi představenstva automobilového koncernu Volkswagen Martinu Winterkornovi.

„V březnu minulého roku na zahájení největšího světového veletrhu výpočetní techniky CeBIT v Hannoveru vyzval k utvoření aliance automobilek s cílem zajistit efektivní ochranu osobních údajů jejich zákazníků," vysvětlil Jan Vobořil.

Podle něj upozornil na rizika výroby takzvaných smart cars, což jsou automobily produkující celou řadu informací o jízdě a sledují pohyb vozu i chování řidiče.

„Nové technologie umožňují propojení auta s internetem a na tom není nic špatného. Problém ale je, že tyto data nejsou vždycky dobře chráněna a můžou unikat anebo být zneužívána,“ upozornil v této souvislosti jeden z porotců Jiří Knitl, manažer Fondu Otakara Motejla.

Soutěž se hlásí k odkazu slavné knihy George Orwella 1984 a poprvé se uskutečnila v roce 1998 v Británii. Nyní se koná ve více než desítce evropských zemí a jejím cílem je upozornit na rizika, která ohrožují soukromí občanů. V České republice se koná od roku 2005.

Zuzana Petráňová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme