Sociální a zdravotní centrum Letiny na Plzeňsku chce žalovat ombudsmanku Šabatovou

Ombudsmanka Anna Šabatová navrhuje uzavření Sociálního a zdravotního centra Letiny na Plzeňsku. Argumentuje špatnými a nedůstojnými podmínkami. Vedení domova se zvláštním režimem nařčení odmítá. Proti výtkám, které ombudsmanka zveřejnila po poslední provedené kontrole, se chce bránit žalobou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ombudsmanka Anna Šabatová

Ombudsmanka Anna Šabatová | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

„Ta zpráva se nám zdá v mnoha ohledech neadekvátní k tomu stavu, který tady je. Máme tady prohlášení, udělali jsme petici a jsme připraveni podat žalobu na veřejnou ochránkyni práv,“ říká ředitel Sociálního a zdravotního centra Aleš Patera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sociální a zdravotní centrum Letiny na Plzeňsku chystá žalobu na českou ombudsmanku. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Martina Klímová

Dodal také, že petici po čtyřech dnech podepsalo už asi 500 lidí.

„Jsou to klienti, opatrovníci klientů, zaměstnanci, sympatizanti, občané Letin a okolních obcí,“ vyjmenovává Patera lidi, kteří petici podepsali.

Zaměstnanci úřadu veřejného ochránce práv soukromé zařízení poprvé kontrolovali na podzim roku 2013 a podruhé o rok později. Při obou návštěvách našli kontroloři řadu pochybení. Vedení domova se zvláštním režimem se prý pokusilo výtky z první kontroly odstranit.

„Když tady naposledy byl ombudsman nebo zaměstnanci kanceláře ombudsmana, tak jsme čekali, že zpráva bude jiná a lepší než ta minulá. Samotné nás to zaskočilo,“ podotýká ředitel Patera.

Ombudsmanka navrhuje uzavření centra

Ve druhé zprávě se například píše, že nadále chybí odborný přístup a personál. Ombudsmance také vadí kamera, která bezdůvodně monitoruje soukromý život klientů, nebo že v budovách Vltava a Labe chybí výtah.

Zpráva také upozorňuje na nevhodné chování personálu vůči klientům, problémy s ukládáním a podáváním léků, nedostatek toalet, nepřehlednou dokumentaci, špatný pitný režim nebo apatii klientů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ombudsmanka navrhuje uzavření Sociálního a zdravotního centra Letiny. Důvody přiblížila Adéla Hradilová z kanceláře veřejného ochránce práv

Viděli jsme, jak klienti chodili po chodbách oblečení pouze do plenkových kalhot a horního dílu pyžama, popisuje právnička z oddělení dohledu nad omezováním osobní svobody z kanceláře veřejného ochránce práv Adéla Hradilová.

„Personál se o klientech vyjadřoval jako o dementech. Viděli jsme, jak personál kontroloval pleny klientů v jídelně před zraky ostatních. Naše nutriční terapeutka na místě zjistila, že kvůli špatné péči trpí několik klientů podvýživou. Personál o tom nevěděl a nijak to neřešil,“ říká Hradilová a pokračuje:

„Neřeší se také dostatečná hydratace. Řada klientů má ztížený přístup k pití. Někteří si ho musí do pokoje vzdáleného několik desítek metrů od jídelny nosit v hrnku. Přitom se jedná o lidi, kteří mají potíže s chůzí.“

Sociální a zdravotní centrum Letiny je soukromé zařízení. Registraci na sociální služby má od roku 2009. V současnosti tam pobývá zhruba 260 klientů, z toho asi jedna třetina není svéprávná. Pracovníci ombudsmana tam byli dvakrát na běžné kontrole. První proběhla na podzim 2013 a druhá v říjnu 2014.

Ombudsmanka proto navrhuje Plzeňskému kraji, aby centrum uzavřel. Jako jediný totiž může registraci udělit nebo odebrat.

„Vzhledem k tomu, že mezi první a druhou návštěvou se nic nezměnilo. Rozhodně se nezlepšila kvalita péče poskytovaná klientům, tak veřejná ochránkyně práv došla k závěru, že není v silách zařízení nic změnit,“ konstatuje Hradilová.

Pracovníci odboru sociálních věcí na plzeňském hejtmanství ale při své podzimní návštěvě nenašli žádné závažné problémy. Teď záleží na hejtmanství, kdy tam pošle kontrolu a jak celou situaci vyhodnotí.

„Péče o klienty je na velice dobré úrovni a náš odbor sociálních věcí musí zjistit důvody, proč by měl registraci odejmout. To je záležitost kontroly, která bude zřejmě následovat ve velice krátké době,“ uzavírá krajský radní Zdeněk Honz z ČSSD.

Kancelář ombudsmanky oslovila kromě kraje také ministerstvo práce a sociálních věcí. Ani jedna z institucí zatím podle Hradilové neodpověděla.

Martina Klímová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme