Energetická unie má snížit závislost EU na Rusku v dovozu energií i jejich ceny

Evropská komise chce snížit závislost zemí EU na Rusku kvůli dodávkám energií. Navrhla proto vznik takzvané Energetické unie, k čemuž ji nedávno vyzvalo Polsko. Energetická unie má podle komise také přinést nižší ceny energií pro evropské domácnosti i firmy. Účty za energie jsou v Evropě výrazně vyšší než ve Spojených státech nebo v Asii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Duha, elektrický proud, počasí, elektrické vedení, obloha, nebe, elektřina, energie

Duha, elektrický proud, počasí, elektrické vedení, obloha, nebe, elektřina, energie | Foto: Jana Matznerová

„Jedním z důvodů je to, že každá země si nějakým jiným způsobem financovala podporu obnovitelných zdrojů,“ řekl Českému rozhlasu místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovic.

Země unie by proto podle komise měly sjednotit pravidla pro tyto dotace, aby nebyly nadměrné, jako třeba v případě dotací pro solární panely v Česku.

Mezi státy EU má vzniknout jednotný trh s energiemi, na kterém by společnosti mohly dodávat zemní plyn nebo elektřinu napříč hranicemi.

Komise naopak nenavrhla, aby země unie nakupovaly plyn od Ruska společně, jak chtělo Polsko. Česko a řada dalších zemí byly proti.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme