Místo botiček cedulky. Nová praxe jihlavských městských strážníků

25. únor 2015
Zprávy z

Krajské město Vysočiny bylo pověstné neúprosnou městskou policií, která rozdávala botičky špatně parkujícím řidičům. Často se stávalo, především v Brněnské ulici pod náměstím, že strážci zákona obuli auta patřící majitelům obchodů a provozoven. Praxe se patrně mění, i sama městská policie uznává, že spíš volí formu písemného upozornění za stěrač.

„Tady je značka parkování na půl hodiny, nerespektují to vůbec,“ říká reportérce majitelka obchodu Dáša Friedlová, která uvítala, že na svém autě nenalézá botičku, ale cedulku. „Je to dobré časově, teď nemusím čekat, až přijedou, oni totiž nikdy moc nechvátali,“ dodává.

Pozdní příjezdy strážníků se paní Dáši nejednou dotkly. Má totiž syna astmatika, a když ho potřebovala nutně vést k lékaři, auto měla obuté. „Trvalo to 45 minut, než přijeli. Musela jsme zavolat bratrovi, aby ho odvezl k lékaři. Péči nutně potřeboval.“

Šéf strážníků Jan Frenc kritiku odmítá, současně ale dodává, že botičky nasazují podstatně méně. „Hlídka, co byla na botičkách, tak pracuje v terénu,“ potvrdil Českému rozhlasu Frenc. „Občané si přáli vidět více strážníků v ulicích.“

Brněnská ulice v Jihlavě

Jihlavští strážníci dříve obuli asi patnáct automobilů denně, aktuálně k tomuto prostředku sáhnou pouze ve chvíli, kdy řidič opakovaně parkuje tam, kde nemá.

autoři: mik , ost
Spustit audio