Na Vysočině přibývá rodičů, kteří odmítají očkovat své dítě

25. únor 2015
Zprávy z

Diskuse o očkování znovu ožívají. Souvisí to s plánovanou novelou příslušného zákona, kterou projednává parlament. Zákonodárce chce změnit výši možných pokut jednak pro rodiče, kteří nedají očkovat své děti a také pro lékaře, kteří očkování odmítnou.

Pokuta se má podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty měnit následovně: „Odmítne-li lékař očkovat dítě na přání rodičů, hrozí mu nově pokuta jeden milion korun. Dosud byla na úrovni dvou až tří milionů,“ dodává hygienik.

Pro rodiče platí pokuta deset tisíc korun

I přesto přibývá rodin, které z nejrůznějších důvodů injekci proti tetanu, žloutence a dalším chorobám odmítají. Příkladem je bývalá zdravotní sestra, která si nepřála být jmenovaná. „Když se mi narodil třetí syn, řekla jsem si, že už na něm nebudu dělat žádné biologické pokusy,“ začíná svůj příběh.

Jedna dcera totiž po vakcíně přišla o imunitu, druhá dostala černý kašel. Neočkované dítě ale podle zákona nesmí kupříkladu na letní tábory, vícedenní školní výlety. „Malého mi také nikde nevezmou do školky. Budu pracovat na poloviční úvazek a budu s ním doma, dokud nepůjde do školy.“

Také bývalá zdravotní sestra může dostat desetitisícovou pokutu za to, že zanedbala své povinnosti. „To by byla pro naši rodinu s třemi dětmi docela velká zátěž, daleko víc se ale bojím, co by se mohlo stát, kdybych syna očkovat nechala.“

autoři: mik , lam
Spustit audio