Před zloději věcí z aut vás neochrání ani zamčená vrata

25. únor 2015
Zprávy , Zprávy

Krádeže cenných věcí v autech zaměstnávají kriminalisty hodně často. A ne vždy se podaří zloděje odhalit. My vám teď popíšeme opačný příklad. Jak dopadlo pátrání po mladíkovi, který si vyhlédl zaparkovaná vozidla v odtahové firmě.

Na první pohled to na místě vypadá velmi zabezpečeně. Zavřená vrata, kamery. Ale přesto právě v tomto ostravském areálu odtahové služby hodně zvláštním způsobem řádil zloděj.

„Věci si nosil k plotu, které následně přes něj přehodil. Po dvou hodinách přelezl plot a šel domů,“ uvedl kriminalista Libor Pauliška.

Kriminalista potvrdil, že mladíkovi opravdu stačily jenom ruce a přímo domů odtáhl kromě autorádií dokonce i odmontovaná kola nebo celou přístrojovou desku. Přehodil je přes dvoumetrový plot. Způsobil škodu zhruba 160 tisíc korun a důkladně se pod rouškou tmy probral 16 odstavenými vozidly.

„Uvedl vlastně, že to udělal proto, že byl ve finanční tísni. Udělal to poprvé, nejedná se tedy o osobu, která by byla trestně závadná,“ dodal Pauliška.

Pachatel mimo jiné doplatil na to, že v areálu firmy jsou bezpečnostní kamery, i když záznam není příliš kvalitní.

Odvaha zlodějů nezná mezí

Před časem jste v našem vysílání slyšeli třeba příběh paní Lucie Kyšové z Karviné. „Ráno jsem vstala, podívala se z okna a viděla vrata dokořán. Auto bylo pryč,“ popsala svůj šok.

Stala se obětí zlozvyku, který dělá spousta lidí. Klíče od auta jsou hned u vchodu v předsíni.

„Vlezli pootevřeným balkonovým oknem, prošli se přes chodbu, vzali mou kabelku, ve které jsem měla klíče a doklady od auta. Potom máme u dveří takový košíček s klíči a ten si vzali celý. A to vše se dělo, když jsme byli doma, když jsme spali,“ vzpomíná paní Kyšová.

Čtěte také

I když celkový počet krádeží aut nebo věcí v nich klesá, v porovnání s rokem 2003 dokonce o téměř 60 procent, opatrnost a maximální zajištění se rozhodně vyplatí. Zloději se totiž stále raději zaměřují na součásti vozidel - jako v našem případě s odmontovanými koly. Dají se totiž rychle zpeněžit a pro vyšetřovatele je často velmi obtížné přiřadit konkrétní díl ke konkrétnímu autu.

autor: mrk
Spustit audio