Cizinec vymámil z důvěřivé ženy ze Štětí víc než milion korun. Přes internet jí sliboval svatbu

25. únor 2015

Víc než jeden milion korun. Na tolik peněz si přišel cizinec, který přes internet sliboval ženě ze Štětí na Litoměřicku svatbu a spokojený společný život. Důvěřivá žena na živo muže nikdy neviděla, ale jeho slibům slepě věřila a dostala se tak do obrovských dluhů.

Žena byla s cizincem, který vystupoval pod přezdívkou generál David Morisson v kontaktu přes internet od loňského léta do letošního ledna. Během té doby postupně posílala různé částky na mužem určené bankovní účty v zahraničí.

Takzvaný generál ji tvrdil, že peníze použije na zaplacení poplatků a daní za převod velké částky peněz ze zahraničí, které měl podle svých slov vlastnit a které chtěl je použít na jejich společný život. Pak ale přišel s úkolem, který už se podvedené ženě nezdál, a proto ho ohlásila na policii.

Pavla Kofrová z litoměřické policie popisuje následující sled událostí: „Pro poslední finanční injekci si poslal svého komplice, který měl od poškozené peníze převzít. K předání mělo dojít v jednom pražském obchodním centru, kde byl 41letý cizinec zadržen. Litoměřičtí kriminalisté jej následně obvinili z trestného činu podvodu a podali návrh na vzetí do vazby.“

Soud návrh neuznal, takže muže teď policie vyšetřuje na svobodě. Pavla Kofrová dodala i to, že na podobném principu fungují na celém světě dobře organizované skupiny zločinců. Takto získané peníze posílají na Střední východ nebo do jižních zemí, pak do bank třetího světa, kde už je kriminalisté nemohou dohledat.

Čtěte také

Samotné šetření v těchto případech často naráží na absenci smluv o mezinárodní spolupráci mezi státy a také na obtížnou dohledatelnost pachatelů na internetu.

Po zveřejnění informací o případu se se ozvaly další ženy, které naletěly jiným podvodníkům stejným způsobem. I v minulém roce řešila litoměřická policie několik dalších případů, ve kterých se lidé snažili přes internet vymámit z druhých peníze. Často si proto vymýšleli dojemné příběhy a problémy, aby důvěřivé lidi oslovili.

Jak popisuje opět Pavla Kofrová za litoměřickou policii: „Objevili se i případy, kdy se podvodník snaží o sblížení po internetu pod nějakou legendou – například voják bez rodiny a příbuzných, sloužící v zahraničí, který tam nalezl zlato, cennosti a podobně. Ženám slibuje svůj příjezd, ovšem potřebuje si do Čech poslat peníze, zlato a další cennosti, a to formou balíku. Od poškozené je pak požadováno velké množství peněz na zajištění takového balíku a až když osoba přestane platit, spojení je přerušeno.“

Při komunikaci s neznámými lidmi bychom proto rozhodně neměli slyšet na výzvy zaslání peněz, osobních údajů a dalších intimních věcí. Důležité je i to, že pokud se někdo setká s podezřelým chováním na internetu, určitě je na místě to ohlásit policii.

Důležité je i dávat si pozor na osobní údaje u služeb, které na internetu využíváme. Rozhodně se vyplácí být ostražitý a spíš nedůvěřivý, protože na druhé straně počítače může být kdokoli.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio