ČKD získala velké zakázky v Rusku a Uzbekistánu, zápasí ale se slabším rublem

Rusko a země Společenství nezávislých států stále zůstávají zajímavým odbytištěm pro české strojírenské firmy. Velkou zakázku za 170 milionů korun teď získala společnost ČKD DIZ. V Uzbekistánu společnost počítá s navýšením rozsahu investice o dalších asi 70 milionů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odraz kompresorové stanice v oknech bezemisního autobusu

Odraz kompresorové stanice v oknech bezemisního autobusu | Foto: Tomáš Adamec

„ČKD Praha DIZ je dodavatelem technologických investičních celků pro oblasti plynu, ropy, energetiky, infrastruktury či ekologie. Má vynikající referenci co se týče výstavby kompresorové stanice v rámci plynovodu Nordstreem,“ popsal mediální zástupce společnosti Karel Samec.

V Rusku podepsalo ČKD DIZ smlouvu za 115 milionů korun s tamní společností Lukoil Komi. Pro těžební místo Východní Lambejšor, kde se rozšiřuje těžba ropy, dodá systémy řízení kompresorových stanic. Nedávno firma také dokončila v Rusku jinou část zakázky v hodnotě jedné miliardy a 140 milionů korun.

Obchody s Ruskem teď ale naráží na slábnoucí rubl, úsporná opatření tamní vlády a také na vzájemné sankce mezi západními zeměmi a Ruskem. Podle Karla Samce to poznamenalo hlavně jednání o budoucích projektech.

Potenciál do budoucna

„Nyní musíme vyčkat, až se věci vrátí do stabilní polohy. Toto teritorium ČKD určitě opustit nehodlá, má tam vynikající reference a trh tam bude mít v budoucnu stále velký potenciál. Dnešní situace nutí ČKD pracovat na jiných teritoriích, což je vždy dobré pro firmu.“

Například v Uzbekistánu bude firma dělat inženýrské práce pro "dotlačovací" kompresorovou stanici Adamtaš. Jde o místo asi 450 kilometrů východně od hlavního uzbeckého města Taškentu.

Česká exportní banka se minulý týden rozhodla obnovit úvěry na český vývoz do Ruska. Půjčky budou firmy získávat za mnohem přísnějších podmínek než při exportu do jiných zemí. Takže musí zvažovat, zda se jim to vyplatí.

Navíc ruské podniky mají omezený přístup k financím a k valutám. Kvůli pádu rublu ztrácí partneři kupní sílu. A slabší rubl také neprospívá českým vývozcům. Podniky, které se už dříve v Rusku uchytily, tak musí hodně počítat, zda se jim za současných podmínek nové zakázky vyplatí.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme