Psychiatři nemohou nahlížet do registru zbraní, ministerstvo to plánuje změnit

V souvislosti s tragickou událostí v Uherském Brodu, kde měl zřejmě psychicky labilní útočník zbrojní průkaz a dvě pistole, se začíná mluvit i o opatřeních, které tomu mají napříště zamezit. Ministerstvo vnitra například plánuje, že mohli v budoucnu nahlížet do centrálního registru zbraní i jiní lékaři než praktičtí. Například psychiatři by pak jednoduše zjistili, jestli mají jejich pacienti přístup ke střelným zbraním. A objevily se také úvahy, že by pro získání zbrojního průkazu měl být povinný posudek specialisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uherský Brod uctívá památku obětí

Uherský Brod uctívá památku obětí | Zdroj: ČTK

Žadatel o zbrojní průkaz nyní potřebuje potvrzení od svého obvodního lékaře. Ten mimo jiné zjišťuje, jak dotyčný vidí a slyší. Psychotesty zákon nevyžaduje.

Nemusel se jim povinně podrobit ani střelec z Uherského Brodu, o němž sousedé tvrdí, že byl přinejmenším podivín.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných povinných psychotestech pro držitele zbrojního průkazu mluvila psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková

„Já jsem přesvědčena, že kdyby absolvoval povinnou psychologickou prohlídku, vyšetření, tak by ten zbrojní průkaz ani nezískal,“ poznamenala psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

Třiašedesátiletý muž, který v uherskobrodské restauraci Družba zastřelil osm lidí a pak sebe, měl zbrojní průkaz a vraždil dvěma legálně drženými zbraněmi.

Podle Stehlíkové běžný praktický lékař často nedokáže často psychickou odchylku zjistit. „Nezapomínejme, že patologičtí agresoři jsou velice vynalézaví, touží po té zbrani a často o tom, že tu zbraň drží, neví ani nejbližší rodina,“ dodala Stehlíková.

Uherský Brod uctil oběti útoku. Starosta si stěžuje na nedostatek informací

Číst článek

Názory na povinné prohlídky u odborníků však nejsou tak jednoznačné. Třeba podle psychologa Karla Netíka musí psycholog vědět, na co se má zaměřit. „Jinak ta věc může být do značné míry i situační,“ podotkl Netík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možné změně pravidel pro držení zbraní mluvili senátor František Bublan, předseda Unie bezpečnostních složek Jiří Vítek a lékař Jiří Švarc

Úvahy o povinných psychotestech se pak vysloveně nelíbí prezidentovi Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřímu Hynkovi. Poukazuje na to, že nyní je zodpovědnost na jednom lékaři, který může nařídit další posudek, což je prý lepší, než kdyby rozhodovali lékaři dva.

„Je to asi stejné, jako když přijdete s chřipkou k lékaři a on přece rozhodne, jestli vás bude léčit doma acylpyrinem, nebo jestli to může být něco závažnějšího, a pošle vás k vašemu odbornému lékaři. Kdybyste tam nařídila povinnost toho odborného lékaře, tak ztratíte tu odpovědnost, protože si budou mezi sebou přehazovat, kdo za to mohl,“ uvedl Hynek.

Základní údaje o zbraních, které použil útočník v Uherském Brodě. | Foto: ČTK

Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme