Rakouský parlament schválil novelu 100 let starého zákona o islámu

Po více než sto letech přijal rakouský parlament novelu zákona o islámu. Počítá například se zákazem financování mešit ze zahraničí, zavádí naopak studium islámu. Zejména mladým muslimům se ale nový zákon nezamlouvá. Podle nich dělá z muslimů automaticky podezřelé a je k nim přísnější než k příslušníkům jiných náboženství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měsíčně si vydělají v přepočtu sedm tisíc českých korun

Měsíčně si vydělají v přepočtu sedm tisíc českých korun | Foto: Robert Mikoláš

„Chceme pro muslimy rovnoprávnost, ale na druhé straně také chceme, aby se islám v Rakousku vyvíjel bez vlivu a poručnictví ze zahraničí,“ vysvětlil rakouský ministr pro integraci a zahraničí Sebastian Kurz.

Novela například nařizuje imámům, aby mluvili německy a prošli rakouským vzdělávacím systémem. Islámští duchovní, kteří působí v Rakousku, ale jsou placení třeba z Turecka, musí do jednoho roku skončit.

Vůbec poprvé budou mít muslimové v nemocnicích nebo věznicích právo na péči duchovního. Právě v nápravných zařízeních totiž hrozí radikalizace.

Mladí muslimové nesouhlasí

Islámská obec s novým zákonem souhlasila, podle ní je to ale kompromis s vládou. V Rakousku žije oficiálně 600 tisíc muslimů. Většinou mají turecké nebo bosenské kořeny.

Mladým muslimům vadí zejména to, že vedení muslimského společenství údajně vyjednalo zákon bez jejich vědomí. Společenství vedou starší muži, takže jde i o generační konflikt. Muslimové se také bojí, že bez zahraničních peněz nezaplatí fungování svých modliteben a organizací.

Zákon o islámu platil více než sto let. V roce 1912, po anexi Bosny a Hercegoviny Rakouskem-Uherskem, se císař František Josef I. rozhodl, že dá muslimským Bosňákům právní status a uzná jejich náboženskou autonomii.

Rakousko v tom patřilo k evropským průkopníkům, koncem 70. let navíc zrovnoprávnilo islámské společenství s registrovanými církvemi. Muslimům tak byla garantována náboženská svoboda, včetně nošení islámského šátku.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme