V Soulu mají repliku Staroměstské radnice, české pivo i guláš

Krajané v Soulu mají jednu velkou výhodu oproti jiným Čechům ve světě, když se jim zasteskne po domově, nemusí nic vařit, někomu telefonovat nebo prohlížet staré fotografie. Můžou se prostě zvednout a jít do města. V ulicích jihokorejské metropole si totiž můžou dopřát českou kuchyni a dokonce i pohled na Staroměstskou radnici.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Replika Staroměstské radnice není to jediné, co si mohou Jihokorejci v Soulu z české kultury užít

Replika Staroměstské radnice není to jediné, co si mohou Jihokorejci v Soulu z české kultury užít | Foto: Pavlína Nečásková | Zdroj: Český rozhlas

Vypadá to tam jako ve většině ulic v Soulu - chaoticky. Z obchodů a restaurací se ozývá hudba, všude svítí světla a reklamy a uprostřed toho všeho stojí Staroměstská radnice, která nepostrádá ani orloj. V kopii slavné pražské stavby se nachází české centrum.

„Budova samozřejmě vyvolává velký úžas, všichni se fotí, všichni jsou z ní nadšení, což je pro nás jako pro české centrum velkou výhodou, protože je to velmi atypická budova, kterou si každý zapamatuje,“ popisuje ředitelka centra Michaela Lee.

Přehrát

00:00 / 00:00

V jihokorejské metropoli postavili repliku Staroměstské radnice a v restauraci servírují českou kuchyni

Návštěvníci prý pak ani nejsou zklamaní, že astronomické hodiny jsou pouze replikou těch slavných pražských.

„Orloj bohužel funkční není, ale když půjdete po schodišti, tak hodinový strojek se tam točí a tiká," říká Michaela Lee.

Praha je v Koreji velmi oblíbená. To je i odpověď na otázku, proč v Soulu stojí Staroměstská radnice.

Majitel domu českou metropoli miluje, a tak chtěl kousek z ní mít i ve svém hlavním městě. Budovou to ale všechno nekončí. České centrum pořádá výstavy, promítá filmy nebo představuje českou literaturu. Jihokorejce ale láká spíš česká restaurace.

„No já myslím, že vzhledem k počtu turistů, kteří navštěvují Českou republiky, tak z jídla a pití je samozřejmě pivo na prvním místě a na tom druhém by asi bylo vepřové koleno nebo guláš,“ doplňuje ředitelka českého centra.

Ale i v takovém pravém guláši se v Soulu dá najít trochu exotiky. Veškerá jídla totiž připravují výhradně korejští šéfkuchaři. To prý ale vůbec nikomu nevadí.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme