Před 25 lety opustili zemi první ruští okupanti, odjeli z nádraží ve Frenštátu pod Radhoštěm

Vlaky s ruskými tanky, všudypřítomní vojáci a spousta novinářů, tak to vypadalo před 25 lety na nádraží ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku. Podhorské město se tehdy jako první v Československu zbavilo ruských okupantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frenštát pod Radhoštěm, nádraží

Frenštát pod Radhoštěm, nádraží | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Daniel Baránek

„Vlak s ruskou technikou začínal, jak jsou ta světla, a končil až tady. Takže to bylo přes celé nádraží,“ ukazuje Dalibor Norský, bývalý tajemník Městského národního výboru.

Podařila se mu prý tehdy dobrá finta. Zeptal se ruského podplukovníka Smirnova, za jak dlouho má připravený pluk, když vyhlásí poplach. Odpověděl mu, že za 20 minut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Frenštát pod Radhoštěm se před 25 lety jako první v Československu zbavilo ruských okupantů. Na místě natáčela Jana Jeckelová

„Já povídám: ‚Vyhlas poplach, za 20 minut to máš nastoupené a můžete jet,‘“ směje se Norský.

Na zdejším nádraží nemají z toho slavného dne žádné fotografie. Podle zaměstnanců se tehdy nefotilo proto, že se lidé báli.

„Bylo to o hubu. Když člověk vytáhl foťák, tak oni vytáhli samopal,“ popisuje atmosféru při odjezdu prvních ruských vojáků jeden z místních pracovníků.

Dalibor Norský železničáře chválí. Podle něj tehdy odvedli úžasnou práci: „My jsme zařídili, že jo, a oni zařídili, aby opravdu odjeli.“

Ukazuje také svůj kalendář, který měl tenkrát na stole. U pondělí 26. února roku 1990 má poznámku: Zahájen odsun vojsk 14.40 nádraží. O několik měsíců později 13. března si Norský do kalendáře poznamenal: Dnes odjíždí poslední vojenský ešalon ve 14 hodin.

„Až mě to někdy dojímá, co jsme dokázali,“ uzavírá Norský s tím, že jde o jeden z nejvýraznějších okamžiků v jeho životě.

Odsun sovětských vojsk z území Československa | Foto: ČTK

Jana Jeckelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme