Přístup psychiatrů k registru zbraní nepovažují někteří odborníci za řešení

Tragédie v Uherském Brodě by mohla vést ke zpřísnění pravidel pro držení zbrojních průkazů. Vedení ministerstva vnitra například plánuje, že by vstup do centrálního registru zbraní umožnilo také psychiatrům, aby mohli upozornit na situace, kdy zbraň legálně drží i potenciálně nebezpečný člověk. Ne všichni odborníci by ale takové řešení uvítali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pistole

Pistole | Foto: Martin Dušek

Ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý nechce, aby se z případné pravomoci stala povinnost.

„Obávám se, že by to zvýšilo stigma, které nese psychiatrická péče. To znamená, že psychiatr by nebyl jen v roli terapeutické, ale i v roli nějaké represivní pravomoci,“ upozorňuje.

Už teď se navíc psychiatři při sestavování anamnézy snaží zjistit, jestli má pacient zbrojní průkaz. U většiny lidí se to prý podaří.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zbrojních průkazech mluvili ředitel policejní Služby pro zbraně Zdeněk Bambas a ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý

„Pokud ten stav znemožňuje nebo zpochybňuje držení zbraně, hlásíme to registrujícímu lékaři. V akutních situacích můžeme a volíme rychlejší cestu, třeba když má člověk zbraň u sebe při akutním přijetí, kontaktujeme policii,“ dodává Hollý.

Podle policejního ředitele Služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Zdeňka Bambase by stačilo, kdyby odborní lékaři nedávali lékařskou zprávu pacientovi, ale poslali ji přímo jeho praktickému lékaři.

„Můj registrující lékař samozřejmě ví, jestli mám zbrojní průkaz, nebo nemám, protože mi vydával lékařské vysvědčení, že jsem způsobilý k tomu tu zbraň mít,“ vysvětluje Bambas.

Střelba v Uherském Brodě může být msta za posměšky, říká bývalá kolegyně vraha

Číst článek

Úřady mohou zbrojní průkaz odebrat ve správním řízení v případě, že držitel už nesplňuje nezbytné požadavky. Většinou se jedná o ztrátu bezúhonnosti nebo spolehlivosti.

„Aby mohl člověk nabýt držení zbrojního průkazu, musí splnit odbornou způsobilost, která má teoretickou i praktickou část, musí prokázat bezúhonnost, spolehlivost a zdravotní způsobilost. Když jakoukoliv z těchto způsobilostí pozbyde, tak to vede ke správnímu řízení, kde je mu zbrojní průkaz odňat,“ upřesňuje Bambas.

Vývoj počtu registrovaných zbraní v Česku (1998 - 2014) | Foto: ČTK

Martin Karlík, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme