Káhirou otřásla série výbuchů, nejméně jeden člověk zemřel

Nejméně jeden člověk zemřel při sérii bombových útoků v egyptské Káhiře. Další lidé jsou zranění, včetně několika policistů. K útokům, při nichž explodovalo na různých místech celkem pět náloží, se zatím nikdo nepřihlásil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jediná dosud funkční odbočná větev jedné z tratí. Odtud ale už koleje nejsou sjízdné

Jediná dosud funkční odbočná větev jedné z tratí. Odtud ale už koleje nejsou sjízdné | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

První nálož explodovala ráno v lidové čtvrti Imbába před oblíbenou restaurací. Tam byl jeden mrtvý. Lidé sice hlásili podezřelou tašku, ale než přijeli policejní pyrotechnici, tak nálož vybuchla.

Tři další exploze „jen“ rozbily výlohy obchodů v lepší rezidenční čtvrti Mohandisín a poslední nálož pak vybuchla přímo před policejní stanicí na okraji Káhiry.

Na co útoky mířily, se zdá být jasné jen v případě té posledně zmiňované. Restaurace nebo obchody zatím zůstávaly ušetřeny, není tak zřejmé, zda byly skutečně cílem, nebo zda se útočníkům záměr nepovedl.

Podobné útoky takovýmito amatérskými náložemi jsou v Káhiře i egyptském vnitrozemí poměrně běžné, hlášené jsou prakticky každý týden. Někdy si vyžádají jen zraněné, někdy i lidskou oběť. Jsou za nimi zřejmě politické motivy.

Letoviska na egyptském pobřeží takovými útoky zpravidla zasažená nejsou.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme