Zjistíme, co u vás smrdí, vzkázal do Saska ministr Brabec

Informace o zápachu na saské straně Krušných hor by měly do Česka přijít rychleji. Šéf resortu Richard Brabec z hnutí ANO se na tom dohodl se svým saským protějškem Thomasem Schmidtem. Obyvatelé saských obcí si na zápach stěžují už delší dobu. Podle nich pochází z chemických podniků na české straně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec | Foto: Filip Jandourek

Hlavně se musí zjistit, jaká sloučenina to v Sasku vlastně páchne, to se za posledních dvacet let ještě nepodařilo. Sasové proto vyvíjejí nové metody chemických analýz. Základem všech opatření je ale rychlost. V Sasku už funguje online linka, na které lidé zápach hlásí.

Tyto informace se teď musí dostat co nejrychleji na českou stranu, aby mohli i čeští inspektoři okamžitě vyrazit na místo a provést analýzu. Zatím to trvá i několik dnů, nově by se jednalo o hodiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr životního prostředí Richard Brabec o zápachu na saské straně Krušných hor

„Obyvatelé dotčeného regionu se mohou online nahlásit na internet a teď nám jde o to, abychom tyto konkrétní informace podávali bezprostředně do České republiky,“ potvrdil saský ministr Thomas Schmidt.

Podle ministra Brabce se okruh podezřelých zúžil na tři až čtyři podniky ze severočeské průmyslové oblasti. Ani u nich ale nedochází k žádnému porušování evropských limitů. Ministr také nevyloučil, že může jít o kombinaci vlivů z Česka i Německa.

„Nějaká chemická látka ve vzduchu reaguje s jinou a v Německu je pak ten pachový vjem jiný než v Česku.“

Oba ministři se dohodli, že věci přijdou na kloub. Pomoc jim slíbila i společnost Unipetrol. Ministr Brabec věří, že nové prověřování nebude trvat déle než několik měsíců.

Němci za Krušnými horami si stěžují na zápach z českých továren

Číst článek

Podle odhadu německých občanských sdružení postihuje páchnoucí vzduch z Čech na 40 tisíc lidí. Letošní zimu už Česká inspekce životního prostředí obdržela z německé strany 13 stížností.

„Místní tomu říkají česká mlha nebo český vzduch. Lidé si stěžují, řada z nich má zdravotní problémy,“ říká Hartmut Tanneberger z občanského sdružení, které prosazuje čistý vzduch v německém Krušnohoří.

Igor Maňour, Helena Šulcová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme