Rukojmí Islámského státu vraždil muž, který vyrůstal v bohaté londýnské čtvrti

Západní média odhalila identitu muže známého jako Džihádista John. Maskovaný militant mluvil londýnským akcentem na několika videozáběrech s vraždami zajatců, které spáchali extremisté z organizace Islámský stát. Pravé jméno radikála je Mohamed Emwazi, většinu života strávil v Londýně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský stát požaduje výkupné za dva zajaté Japonce

Islámský stát požaduje výkupné za dva zajaté Japonce | Zdroj: Reuters

BBC uvádí, že je Mohamedovi Emwazimu kolem 27 let, narodil se v Kuvajtu a vyrůstal jako britský občan ve středostavovské čtvrti v západním Londýně.

Studovat měl počítačové programování na University of Westminster.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britské úřady potvrdily identitu džhihádského Johna. Mluvil o tom politolog Oldřich Bureš, vedoucí Centra pro bezpečnostní studia na Metropolitní univerzitě

Navzdory solidnímu zázemí se Emwazi radikalizoval už od útlého věku.

Možná už v roce 2006 byl v kontaktu s agentem somálské islamistické skupiny Šabáb v Británii a také navštívil samotné Somálsko.

V roce 2011 nebo 2012 pak zřejmě odcestoval do Sýrie, kde se později připojil k Islámskému státu. V té době byl už podle BBC jistě sledovaný britskými i americkými tajnými službami.

Ty ale odmítají informace o pravé identitě Džihádisty Johna z operativních důvodů komentovat, jeho identitu nepotvrdila zatím ani britská policie s ohledem na pokračující vyšetřování.

Přehrát

00:00 / 00:00

O džihádském Johnovi mluvil londýnský spolupracovník ČRo Jan Jůn

Džihádista John se objevil v několika brutálních videozáznamech se stejným průběhem.

Vždy stál vedle zajatého novináře nebo humanitárního pracovníka s nožem v ruce, vysmíval se a vyhrožoval Západu. Pak přitiskl nůž na krk rukojmího a video skončilo.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme