Střelec z Uherského Brodu se měl podrobit nové prohlídce kvůli zbrojnímu pasu

Třiašedesátiletý střelec z Uherského Brodu se měl podrobit opětovné lékařské prohlídce kvůli prodloužení zbrojního průkazu. Podle ředitele zlínské krajské policie Jaromíra Tkadlečka byla muži výzva doručená jen čtyři dny před tragédií. Držitelem zbrojního průkazu byl od roku 2000. O prodloužení žádal před měsícem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policsté před restaurací Družba v Uherském Brodě, kde se střílelo

Policsté před restaurací Družba v Uherském Brodě, kde se střílelo | Zdroj: ČTK

Muž, který legálně držel dvě zbraně, podal 19. ledna žádost o prodloužení zbrojního průkazu. Doložil přitom zdravotní potvrzení, podle něhož byl shledán způsobilým nosit zbraň.

Po intervenci příbuzných, kteří upozornili, že muž je psychicky labilní, ho policie vyzvala k návštěvě psychiatra. Jen pouhé čtyři dny před samotným incidentem.

„Toto už se nikdy nestane, protože jmenovaný ukončil svůj život způsobem, jakým ho ukončil," uvedl šéf krajské policie Jaromír Tkadleček.

Střelec z Uherského Brodu zřejmě zabíjel krátce po vstupu do restaurace

Číst článek

Místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček nechce případ zatím hodnotit. Sám se ale již setkal s tím, že po něm chtěl potvrzení pacient takzvaně z venku. Tedy pacient, který u něj nebyl běžně registrovaný a evidentně to jen zkoušel.

„Takový případ se stane řádově jednou, dvakrát do roka. Ale v případě, nemám-li dostatek informací o zdravotním stavu, povaze potíží nebo o prodělaných nemocech takového pacienta, to odmítnu a žádné potvrzení nevystavuji,“ říká Michal Bábíček.

Ministerstvo vnitra přišlo s plánem, podle kterého by do Centrálního registru zbraní mohli nahlížet vedle praktických lékařů nově i lékaři-specialisté. O zbrojním průkazu pacienta by mohli nově vědět třeba psychiatři nebo neurologové. Ti by pak v případě podezření kontaktovali úřady.

Střelba v Uherském Brodě může být msta za posměšky, říká bývalá kolegyně vraha

Číst článek

Sdružení praktických lékařů to vítá. Ke specialistovi totiž může jít pacient i bez toho, aniž by se tom věděl praktický lékař.

Někteří psychiatři v tom vidí problém. Třeba předseda Psychiatrické společnosti a také šéf psychiatrické nemocnice v Praze Bohnicích Martin Holý. Případná novinka podle něj může nemocné odradit od léčby.

„Z té pravomoci by se stala povinnost. A obávám se, a to je další rovina té problematiky, že by to zvýšilo stigma, které nese psychiatrická péče. To znamená, opět ten psychiatr by nebyl jenom v té roli terapeutické, ale i v roli nějaké represivní pravomoci, což je něco, s čím se potýkáme dlouhodobě,“ upozorňuje šéf psychiatrické nemocnice v Bohnicích.

Základní údaje o zbraních, které použil útočník v Uherském Brodě. | Foto: ČTK

Čin svého otce si nedovedu vysvětlit, vzkázal syn střelce z Uherského Brodu

Číst článek

ČRo, Andrea Kratinová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme