Další kořistí Islámského státu se stává rozvrácená Libye

Libye se zmítá v turbulencích a konfliktech mezi jednotlivými mocenskými skupinami. Toho využili bojovníci z Islámského státu, kteří chtějí po Sýrii a Iráku zakotvit i v této středomořské zemi nedaleko evropských břehů.

„Mají šanci?“ ptá se server nového slovenského nezávislého listu Denník N.

K nepřehledné situaci přispívají tři faktory.

Prvním je bezvládí, které v zemi panuje od svržení diktátora Muammara Kaddáfího. Druhým pak přítomnost mnoha islamistických milicí, jež ovládají jednotlivá libyjská města. A třetím faktorem je cílená strategie lídra Islámského státu Abú Bakra al-Bagdádího.

A aby toho nebylo málo, v rozvrácené zemi mezi sebou v současnosti soupeří dvě separátní vlády.

Jedna úřaduje v metropoli Tripolisu a je podporována hnutím Úsvit Libye. Druhý kabinet, uznávaný mezinárodním společenstvím, má sídlo ve městě Tobruk na východě země.

Čtěte také

Kromě toho v zemi působí nespočet nezařaditelných skupin. Po svržení Kaddáfího se totiž tehdejší ústřední vládě nepodařilo odzbrojit bojůvky, které vystoupily proti režimu.

Ty se v době anarchie zmocnily skladů zbrojních arzenálů a těžké techniky. Některé z těchto milicí jsou otevřeně islamistické a během porevolučních zmatků se jim podařilo obsadit některá města a lokality.

Libyjský voják na stráži u Syrty

Například strategické město Benghází, v němž původně revoluce proti Kaddáfímu vypukla, ovládlo radikální islamistické hnutí Ansar al-Šarí‘a. Jeho členové mají na svědomí i útok na americkou ambasádu, při němž byl v roce 2012 zabit americký velvyslanec John Stevens.

Významnou pozici zaujímají islamisté i ve východolibyjském městě Derna, odkud odešly stovky místních mužů bojovat do Sýrie a Iráku.

Dernu před třemi roky obsadily dvě konkurenční skupiny. Brigáda mučedníků z Abú Salím, což je název nechvalně známé tripolské věznice, kde Kaddáfího režim nechal v roce 1996 pobít na 1200 vězňů, a také Rada šúry islámské mládeže.

Nepřehlednou situaci využil šéf Islámského státu al-Bagdádí. Ten podle informací americké CNN vyslal loni v září do Derny svého zkušeného poradce al-Anbárího, aby tu kontaktoval místní džihádisty a vytvořil třetí odnož Islámského státu.

Čtěte také

Posilou jim byly zhruba tři stovky libyjských radikálů, kteří se mezitím vrátili z bojových akcí v Iráku a Sýrii.

„Derna dnes vypadá přesně jako Rakka, hlavní centrum Islámského státu v Sýrii,“ řekl CNN Noman Benotman z Quilliam Foundation, britského think-tanku zaměřeného na boj proti extremismu.

Libyjští vojáci bojují proti islamistům. Islámský stát chce dobýt celou Libyi a udělat si z ní vstupní bránu do Evropy, na jejímž jihu začne podnikat útoky

Propojení džihádisté tvrdí, že stojí za nedávnými útoky na zahraniční ambasády a za krveprolitím v tripoliském luxusním hotelu, kde bylo zabito 10 lidí. Na kontě mají i vraždu dvou tuniských novinářů a čtrnácti libyjských vojáků.

Jejich nejkrvavějším činem je ovšem nedávná poprava 21 rukojmí. Všichni – až na jednoho – byli egyptští křesťané, kteří v Libyi pracovali.

Popravu na pozadí mořských vln si vrazi – po vzoru svých souputníků v Sýrii a Iráku, natočili – a video předestřeli zrakům zděšeného světa.

Den po vraždě zareagoval Egypt, jehož letecké údery zabily v Derně na 60 radikálů. A spolu s Itálií a Francií vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby se situací v Libyi neprodleně zabývala – uzavírá server slovenského listu Denník N.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio