Vztahy mezi USA a Izraelem jsou v krizi. Kvůli návštěvě Netanjahua v Kongresu

Mezi Spojenými státy a Izraelem to jiskří. Tradiční spojenci si vyměňují jedno obvinění za druhým. Americký ministr zahraničí John Kerry řekl diplomaticky na adresu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že se v kritice jaderných rozhovorů s Íránem mýlí. Bílý dům také kritizuje chystanou Netanjahuovu návštěvu v americkém kongresu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva. Americký prezindet Barack Obama s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem

Zleva. Americký prezindet Barack Obama s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem | Foto: White House

„Pozvánka izraelskému premiérovi od amerického kongresu a Netanjahuovo přijetí tohoto pozvání dva týdny před izraelskými volbami znamená, že kongres i izraelský premiér otrávili americko-izraelské vztahy stranickou politikou. Je to nešťastné, ba přímo zničující pro strukturu našich vztahů," prohlásila bezpečnostní poradkyně americké vlády Susan Riceová.

Bílému domu především vadí, že kongres pozval Netanjahua bez konzultace se sídlem prezidenta, což je prohřešek proti protokolu.

Cesta, která se chystá na příští týden, podle něj degraduje vztahy mezi Spojenými státy a Izraelem na pouhé vztahy mezi jednotlivými politickými stranami, protože americký Kongres ovládají republikáni.

Prezidentská kancelář se také obává, že Benjamin Netanjahu bude na půdě Kongresu velice agresivně kritizovat právě probíhající jaderná jednání mezi světovými mocnostmi a Íránem. A to ve chvílích, kdy jednání vstupují do kritické fáze. Projev by pak mohl jednání negativně ovlivnit.

Benjamin Netanjahu má íránskou hrozbu jako výraznou součást své politické agendy. Nyní, necelé tři týdny před parlamentními volbami v Izraeli, přitvrzuje. Nicméně v poslední době byl již několikrát nachytán při tom, když nemluvil o íránském jaderném programu pravdu.

To, že Netanjahu Íránem straší a často nemá pravdu, nedávno potvrdila i izraelská tajná služba. Mosad sdělil, že když před třemi lety Netanjahu říkal, že Írán je pouhý rok od výroby jaderné zbraně, sám Mosad žádné takové informace neměl. Naopak byl přesvědčen o tom, že Írán k jaderné zbrani zdaleka nesměřuje.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme