Ondřej Konrád: Uherský Brod – více informací i otazníků

26. únor 2015

Zatímco se nejbližší a příbuzní zastřelených v restauraci dnes pochmurně znějícího jména Družba, ale i všichni občané Uherského brodu a okolí jen těžko vzpamatovávají z osobních ztrát a šokujícího útoku vůbec, široká veřejnost se pomalu seznamuje s jeho okolnostmi. A klade si řadu otázek.

Především nad tím, že byl třiašedesátiletému psychicky nevyrovnanému střelci obnoven zbrojní pas v minulém měsíci. Příslušného obvodního lékaře totiž kvůli tomu údajně navštívili rodinní příslušníci Zdeňka K., neboť měli pocit, že by budoucí masový vrah měl tohoto oprávnění pozbýt.

Není ovšem zatím jasné, zda právě tato intervence vedla policisty k výzvě, aby Zdeněk K. absolvoval další vyšetření. Čtyři dny před stanoveným termínem ovšem došlo k útoku. Je tedy možné, že pachatel spěchal.

Čtěte také

A pokud se tyto informace potvrdí, jistě se rozpoutá diskuse nad zpřísněnými pravidly pro držitele střeleckého oprávnění. Často dnes slýchané námitky, že kdo chce vraždit, způsob si najde (uvádí se příklad nešťastné Olgy Hepnarové ze 70. let), jsou sice do jisté míry opodstatněné, ale jen do oné jisté míry.

A řeči o tom, že není obtížné opatřit si kupříkladu revolver nelegálně, už vůbec nelze akceptovat. To totiž není ani zdaleka jednoduché, leda by byl člověk napojen na zločinecké podzemí. K němuž je nalézt cestu stejně komplikované jako nebezpečné. Vzpomeňme, že norský vrah Anders Breivik druhdy přijel do Prahy v domnění, že se u podloudníků ozbrojí a nepochodil.

Pistole

A pak je tu počínání policie. Od místní, žádnou podobnou zkušeností neprošlé, asi těžko čekat, že se pustí do bezhlavé přestřelky s mužem, o němž neví vlastně nic. Zda je jediným útočníkem, jak dalece je ozbrojen (například i granátem nebo jinými trhavinami), a hlavně jestli nedrží rukojmí, třeba i ve větším počtu.

Ale přesto se zdá, že se uherskobrodští policisté drželi možná až moc zpátky, vždyť zařízení typu restaurace Družba musí mít přinejmenším dva vchody. Aspoň nějaký pokus se podniknout mohl. Jistě by to bylo nebezpečné, ale takové už povolání policie je. A otazník také zůstává nad neopětovanou palbou.

Čtěte také

Zásahová jednotka pak vnikla do Družby bezmála dvě hodiny po prvé informaci o střelbě. Jela auty a ředitel krajské policie říká, že do podstatně rychlejšího vrtulníku by se vešlo maximálně šest mužů, což prý by nic neřešilo. Přičemž ale rychlost, profesionalita i moment překvapení hrají v takových chvílích rozhodující role.

A nikomu zřejmě nebylo známo, zda nelze nějaké lidské životy ještě včasnou akcí zachránit. Ministr vnitra a policejní prezident zatím své podřízené podporují, oběti podle nich zemřely krátce po příchodu střelce a k žádným pochybením nedošlo.

Doufejme, že je to tak, ale stejně musíme počkat na výsledky inspekčního šetření. Možná povede k nějakým systémovým změnám.

Spustit audio