Alej v Belgické ulici na Vinohradech se zatím nepokácí. Proti plánu TSK jsou místní i radnice

Stromořadí v Belgické ulici na Vinohradech, které drží titul Alej roku 2014, se zatím kácet nebude. Proti jeho zániku jsou občané i radnice Prahy 2. Rekonstrukci ulice, kvůli které měla být alej pokácena, plánuje už více než rok Technická správa komunikací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgická ulice na pražských Vinohradech

Belgická ulice na pražských Vinohradech | Foto: Městská část Praha 2

Se záměrem pokácet akátové a lipové stromořadí a nahradit ho javory nesouhlasí místní občané a v srpnu loňského roku zorganizovali petici. Dosud ji podepsalo přes tři tisíce lidí. Proti likvidaci aleje se už dříve postavila také radnice Prahy 2.

„Komunikace se musí opravovat, ale na druhou stranu nemůžou vzít za své stromy, které jsou zdravé, krásné a tvoří jednu z nejhezčích alejí, které v Praze máme,“ říká starostka Prahy 2 Jana Černochová z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na stanovisko k aleji v Belgické ulici se starostky Prahy 2 Jany Černochové a mluvčí TSK Barbory Liškové ptala Lída Křesťanová

Technická správa komunikací prozatím kácení odložila a nechala si vypracovat nezávislý dendrologický posudek. V havarijním stavu je podle něj pouze 10 ze 72 stromů.

„Pro tento rok rekonstrukci zatím neplánujeme, veškerá jednání stále probíhají. Dochází i k drobné úpravě projektu na základě nového dendrologického průzkumu,“ vysvětluje mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Zda TSK od pokácení všech stromů úplně ustoupí, zatím není jasné.

„Věříme, že najdeme společně s Technickou správou komunikací nějaké řešení, které vyřeší problém neuspokojivého stavu kanalizací, přípojek, chodníků, ale nepoškodí zásadním způsobem vzhled ulice a nepřijdeme o stromy, které jsou nádherné a jsou její součástí,“ doufá Jana Černochová.

Od začátku ledna se stromořadí v Belgické ulici pyšní titulem Alej roku 2014. Jeho osud je ale i nadále nejistý. Z posudku sice vyplývá, že většina stromů je zdravá a neměla by být kácena, závazný pro TSK ovšem není.

Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme