Částečnou legalizaci marihuany využívají v Uruguayi hlavně drobní pěstitelé

Prezident Uruguaye José Mujica odchází. V neděli předá úřad svému nástupci. Lidový politik se těší podpoře obyvatel, ale 3,5milionové jihoamerické zemi dokázal přitáhnout také pozornost světa. Důvodem je zákon o částečné legalizaci marihuany, který v parlamentu prosadil před rokem a čtvrt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Částečnou legalizaci marihuany využívají v Uruguayi hlavně drobní pěstitelé

Částečnou legalizaci marihuany využívají v Uruguayi hlavně drobní pěstitelé | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Dveře do obchůdku v centru Montevidea jsou na elektrický zámek, teď jsou ale dokořán - dorazil totiž substrát pro pěstování konopí. Uprostřed krámu se pytle vrší na hromadě.

Juan Manuel Varela sedí za pultem a zvedá sluchátko s nálepkou Urugrow. První uruguayský growshop - tedy prodejnu pěstitelských a kuřáckých potřeb - založil se dvěma společníky daleko dříve, než se stalo z legalizace marihuany politické téma.

„Obchod jsme otevřeli v roce 2012 v jedné pasáži v centru,“ říká Juan, což je důkaz toho, že uživatelé a pěstitelé v zemi byli. Pěstováním nebo kupováním tehdy porušovali zákon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uruguayský zákon o částečné legalizaci marihuany využívají především drobní pěstitelé. Natáčel jihoamerický zpravodaj David Koubek

„Pokročili jsme především v tom, že za pěstování konopí pro vlastní potřebu tě nezavřou, je to povolené,“ vysvětluje Juan.

Většina politické reprezentace se na tom shodla. A hlavně na účelu: omezit černý trh a pašování drog hlavně z Paraguaye. Doposud se boj proti narkomafii nedařil. Zákon podpořil hlavně prezident José Mujica, přestože je známý svou lidovostí, marihuanu nekouří a její konzumaci nepodporuje.

„Už když zákon prošel dolní komorou, museli jsme se přestěhovat do větších prostor. Začaly otevírat další growshopy a těm jsme začali také dodávat. Zájem je větší, obchod se nám rozrostl,“ uvádí Juan.

Částečnou legalizaci marihuany využívají v Uruguayi hlavně drobní pěstitelé | Foto: David Koubek

Do krámu chodí holobrádci i zarostlí mladíci ve více či méně vytahaných trikách, většinou pro hnojiva. Přišel ale také právník, pečlivě oholený a v kravatě - okoukl lokál a koupil si cigaretové papírky. Objevil se i třicátník vzhledu bankéře, který si odvezl kompletní výbavu pro pěstování konopí.

Pěstitelé pro vlastní potřebu se musí registrovat - s několika papíry stačí zajít na poštu a nechat se zapsat. Ne všichni to ale dělají.

„Začal jsem pěstovat nedávno. Mám šest rostlin, maximum podle zákona, ale neregistroval jsem se. Nejsem rád na nějakých seznamech, které dělá stát. Myslím, že od dob diktatury to tak mají všichni v Uruguayi,“ svěřuje se jeden z pěstitelů, který jako jeden z mála mluvil na mikrofon. Postihu se nebojí - neregistrovat se prý není trestné.

Částečnou legalizaci marihuany využívají v Uruguayi hlavně drobní pěstitelé | Foto: David Koubek

Na rušné třídě v Montevideu je dům, na kterém je velký nápis „Je mi lépe bez drog“. Je to sídlo nadace Manantiales, která pomáhá lidem závislým hlavně na alkoholu a drogách.

Její ředitel před časem prohlásil, že legalizace marihuany je jako hasit požár benzinem. Nový zákon ale paradoxně neodmítají.

„Když je někdo závislý, je závislý tak jako tak - nezáleží na tom, jestli to, co konzumuje, je legální, nebo není. Alkohol je legální desetiletí a máme na něm spoustu závislých,“ upozorňuje psycholožka nadace Nancy Alonsová.

Zatím je prý příliš krátká doba na to říci, jak se zákon legalizace pěstování marihuany skutečně projeví. Prezident, který nastupuje do čela země v neděli, už řekl, že ho možná změní. I on chce ale zatím počkat.

Mapa legalizace marihuany ve světě | Foto: ČTK

David Koubek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme