Džihádisté vypálili v Iráku knihovnu a zničili tisícileté sochy

Radikálové z organizace Islámský stát vypálili knihovnu v iráckém Mosulu s několika tisíci vzácnými svazky. Také zničili řadu starověkých soch v mosulském muzeu. Některé byly až tři tisíce let staré. Ředitelka UNESCO Irina Bokovová označila útok na muzeum za kulturní katastrofu. Organizace už kvůli tomu vyzvala ke svolání mimořádné schůze Rady bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Džihádisté vypálili v Iráku knihovnu a zničili tisícileté sochy

Džihádisté vypálili v Iráku knihovnu a zničili tisícileté sochy | Zdroj: ČTK

Džihádisté rozbili palicemi v muzeu několikametrové sochy z bílého kamene, které označili za falešné modly.

Odvrátili tak prý pozornost věřících od uznávání jediného boha. Podle džihádistů také Mohamed na počátcích islámu vyházel staroegyptské bůžky z pohanské modlitebny v Mekce.

Přehrát

00:00 / 00:00

UNESCO žádá mimořádné zasedání RB OSN. IS zničil v Iráku starověkých památek. Situaci sleduje blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Cílem Islámského státu při těchto činech je navíc podle ředitelky UNESCO zničit historii oblasti, která spojovala různá etnika a náboženské skupiny žijící v Iráku.

Archeoložka Eleanora Robsonová řekla britské televizi BBC, že nemá pochyb o pravosti zničených artefaktů.

„Muzeum dobře znám. Některé z těch soch pocházely ze starověkého města Ninive. Zdobily tamní brány a paláce už v 9. století před naším letopočtem. Lituji kolegy v Mosulu, kterým před očima rozbili celoživotní práci na kousky,“ řekla Robsonová.

Džihádisté vypálili v Iráku knihovnu a zničili tisícileté sochy | Foto: ČTK/AP

Přesný rozsah škod v muzeu i v celém Mosulu zatím není znám, upřesňuje blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček.

„Rostou obavy, že kulturní škody v Mosulu budou absolutní a bude zničené veškeré kulturní dědictví ve městě,“ upozorňuje Macháček.

Radikálové vládnou Mosulu od loňského června. Irácká armáda ho chce dobýt zpět do několika měsíců. Na ofenzivu, která by mohla začít v květnu, se chystá zhruba 25 tisíc vojáků.

„Možná právě ta ohlášená irácké armády je i důvodem, proč jsou džihádisté tak agresivní v ničení zbylých kulturních památek, protože se budou snažit zničit to, co ve městě zbylo, než budou případně muset město opustit,“ dodává Macháček.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

Anna Jadrná, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme