Policie má výsledky pitvy obětí v Uherském Brodě, pohřby jsou povoleny

Policie už má předběžné výsledky pitvy u několika obětí úterní střelby v Uherském Brodě. Policie požádala státní zastupitelství o vyjádření souhlasu s pohřby, to souhlasilo. První pohřeb se bude konat v pondělí v uherskobrodském kostele. Rodina a známí se naposledy rozloučí se servírkou této restaurace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uherský Brod uctívá památku obětí

Uherský Brod uctívá památku obětí | Zdroj: ČTK

Další pohřby jsou, podle mluvčí města Elen Sladké, v úterý a ve středu:

„Město Uherský Brod nechystá žádné společné rozloučení s obětmi toho tragického činu. My po oslovení některých rodin jsme zjistili, že si to ani nepřejí. Ono by to ani možná nešlo, protože některé rodiny chtějí církevní pohřeb, některé pouze občanské rozloučení.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozůstalí osmi obětí z Uherského Brodu se s nimi budou moct rozloučit a pohřbít je. Informuje o tom redaktorka Andrea Kratinová

Policie zatím nemá podle krajského policejního mluvčí Pavla Benedikta Stránského k dispozici předběžné výsledky pitvy u všech obětí.

"V tomto týdnu bychom je však měli mít," podotkl mluvčí. Státní zástupce Roman Kafka podle svých slov zatím dal souhlas se šesti pohřby.

„Pokud se týče dvou dalších osob, tak už mám informace od policie, že pitva rovněž proběhla a že je možno dát souhlas s pohřbem. Předpokládám, že během dnešního dne bude vydán souhlas také i s pohřbem těla střelce," potvrdil Kafka.

Střelec v Uherském Brodě podle lékaře zabíjel bez platného zbrojního průkazu

Číst článek

Policie už také opustila dům, ve kterém žil střelec se svou ženou. V noci po útoku se v něm žena zabarikádovala, nakonec se k ní policisté dostali a lékař rozhodl o její hospitalizaci v psychiatrickém zařízení. "Proběhly již všechny procesní úkony," uvedl Stránský.

Restaurace je podle jeho slov ještě po dohodě s provozovatelem uzavřená, aby se do ní případně mohli policisté vrátit kvůli vyšetřování.

O podobě uctění památky obětí povede vláda diskusi. Jestli vyhlásí státní smutek, zatím není jasné. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD existuje několik možností:

„Já bych o tom nejraději nejprve mluvil se členy vlády, chtěl bych si poslechnout jejich názory. Asi přijdu na jednání vlády s několika možnými variantami. A byl bych rád, kdyby se vláda na některé z těchto variant shodla. V každém případě pokládám za užitečné, abychom si určitým způsobem památku obětí v Uherském Brodě připomněli.“

O ukrytém muži mluvil starosta ještě před sebevraždou střelce, tvrdí policie

Číst článek

Město zřídilo speciální účet, na který je možné posílat libovolné finanční příspěvky pro rodiny obětí. Ráno bylo na účtu podle webových stránek města kolem 130 tisíc korun. Více než 20 tisíc korun tam přibylo po včerejším benefičním koncertu, kdy se trojice slovenských operních pěvců La Gioia vzdalo honorářů a podpořilo rodiny obětí.

Další benefiční koncert, který se plánuje, proběhne ve městě v květnu. Bez nároku na honorář vystoupí mimo jiné zpěvačka Helena Vondráčková. V úterý 3. března proběhne v uherskobrodském kostele ekumenická bohoslužba.

V úterý v restauraci zahynulo sedm mužů a jedna žena ve věku 27 až 66 let. Podle informací ČTK šlo podle trvalého bydliště o šest obyvatel Uherského Brodu, jednoho Brňana a muže z Vlčnova. I poslední dva ale zřejmě v sedmnáctitisícovém městě fakticky bydleli.

Žádný z nich podle zdroje blízkého vyšetřování neměl ke střelci bližší vztah. Nasvědčuje tomu i tvrzení starosty Patrika Kunčara (KDU-ČSL), který v médiích uvedl, že pachatel před osudnou návštěvou Družby obcházel další podniky ve městě a zřejmě hledal, kde sedí nejvíce lidí.

Tuto skutečnost policie podle Stránského stále vyšetřuje. V době útoku bylo podle Stránského uvnitř asi 20 až 30 lidí, některým se podařilo utéci.

Rodina střelce dnes rozeslala médiím vyjádření, ve kterém vyjadřuje hlubokou soustrast rodinám obětí.

"Zdeňka jsme naposledy viděli před dvanácti lety na pohřbu našeho otce. Přestal se s námi stýkat a jakýkoliv kontakt odmítal. Přišel o práci a uzavřel se do sebe. O jeho životě jsme nevěděli nic," uvádí se ve vyjádření, ve kterém nejsou členové rodiny jmenováni.

Zároveň rodina žádala média, aby respektovala i jejich situaci a nepokoušela se s nimi kontaktovat.

Pavel Sedláček, Andrea Kratinová, Michaela Vydrová, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme