Cyklostezka mezi Pardubicemi a Hradcem Králové bude hotová nejdřív v roce 2020

28. únor 2015

Nápad propojit Pardubice a Hradec Králové cyklostezkou je starý nejmíň 10 let. Už v roce 2005 projeli komunální politici část trasy mezi krajskými městy a napadl je název Stezka Mechu a Perníku.

Uplynulo několik volebních období a lidé na kolech mají stále smůlu, dokončení celé stezky je v nedohlednu, majitelé některých pozemků je odmítají prodat a trasa se navíc i několikrát změnila.

Náměstek hejtmana René Živný, když nastupoval do funkce, tak byl velmi optimistický v tom, že říkal, že do roku 2016 už cyklista z Pardubic do Hradce dojede. Teď to vypadá, že se to dost komplikuje.

„Bohužel se to komplikuje. Jsou velké problémy s výkupem pozemků, takže se část stezky musela přetrasovávat, konkrétně z Vysoké nad Labem zadem přes Bukovinu byl obrovský problém s výkupem pozemků, takže se přetrasovává na pravý břeh Labe. Původně mělo jít celou dobu po levém břehu. Znamená to, že po mostku z Vysoké nad Labem přejdeme na druhou stranu na katastr Opatovic a u elektrárny v Opatovicích se bude budovat zcela nový mostek přes Labe zpátky, aby se to dostalo na levou stranu,“ dodává Živný.

Původně měl být využit pracovní most elektrárny, ale jeho rekonstrukce a požadavky elektrárny na nosnost byly tak náročné, že vyjde levněji postavit jenom cyklomostek.

Jarní projížďka

To je úsek směrem od Hradce Králové. Živný upřesnil, kde je hotovo na cestě z Pardubic. „Až v podstatě do Rábů pod Kunětickou horu. Jedna z variant říkala, že jeden z nepřipravenějších úseků je právě z Rábů podél Perníkové chaloupky. Bohužel poslední dobou máme nějaké negativní reakce právě z Perníkové chaloupky. Vypadá to, že se bohužel celý ten úsek opět zdrží a bude se to muset přetrasovat. Cyklostezka pak povede okolo celé Kunětické hory, aby na úsek do Němčic nad Labem napojila.“

Čtěte také

V Němčicích je problém s mostem přes Labe a památkáři. „Je to tak. My jsme někdy před dvěma lety získali vyjádření památkářů, že není problém s rozšířením stávajícího mostku přes Labe, ale nyní obratem změnili názor. Pevně věřím, že se nám to podaří vyřešit. Zatím je situace jednoduchá. Památkáři nám povolují rozšíření mostku o 60 centimetrů, což je stavebně a finančně tak drahé, že se nám to nevyplatí. Byl by paradox, že by stezka končila na jedné straně a druhé straně mostu. Je to velká škoda. Já pevně věřím, že ta jednání povedou ke kompromisu.“

autor: ba
Spustit audio