Británie debatuje o Džihádistu Johnovi, premiér se zastal zpravodajských služeb

Britský premiér David Cameron odmítl, že by ostrovní zpravodajské služby pochybily v případu islámského radikála přezdívaného Džihádista John. Kontrarozvědka MI5 totiž brutálního islamistu několik let sledovala a opakovaně ho zadržela a vyslýchala. Cameron také odmítl, že by MI5 mohla za radikalizaci tohoto britského občana jménem Mohammed Emwazi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron | Foto: Lefteris Pitarakis | Zdroj: ČTK

David Cameron vyzval britskou veřejnost, aby se za své zpravodajské služby postavila. Premiér odmítl kritiku, že tajné služby nedokázaly Emwaziho alias Džihádistu Johna zastavit, když ho přitom několik let měly ve svém hledáčku.

Podle Camerona musely MI5 a další organizace učinit ve jménu Británie „některá nesmírně těžká rozhodnutí."

Přehrát

00:00 / 00:00

Británie odhalila identitu islamistického zabijáka a debatuje o důvodech jeho přerodu. Informoval o tom Jiří Hošek

Ministerský předseda nicméně přislíbil, že Spojené království „použije všechny prostředky, aby radikály, jako je Džihádista John, dopadlo a neutralizovalo."

Příbuzní britských a amerických rukojmích, které měl Mohammed Emwazi, Brit kuvajtského původu, brutálně zavraždit, vesměs žádají dopadení islamisty a jeho postavení před soud.

Zjištěná fakta

Emwazi přijel do Londýna coby šestiletý Kuvajťan v roce 1993 po první válce v Zálivu, Spojené království poskytlo jeho rodině azyl. Rozhodně se nedá říct, že by rodina trpěla hmotnou nouzí.

Jeho rodina postupně v britské metropoli bydlela v lepších čtvrtích, žádných přistěhovaleckých ghettech.

Rukojmí Islámského státu vraždil muž, který vyrůstal v bohaté londýnské čtvrti

Číst článek

I školy, které Emwazi, údajně nenápadný a slušný hoch i fotbalový fanda, navštěvoval, mají slušnou reputaci, ať už střední škola Quintin Kynaston, nebo posléze University of Westminster, kterou islamista absolvoval v roce 2009.

Emwazi byl prý silně věřící. Nebyl nikým, o kom by se předpokládalo, že sklouzne na šikmou plochu. Jeho trestní rejstřík je do dneška čistý.

Hledá se spouštěcí mechanismus

Všechny zajímá, co způsobilo jeho radikalizaci. Názory se různí a jednou z variant je Emwaziho radikalizace na vysoké škole; Daily Telegraph napsal, že v čele studentské unie na University of Westminster byl třeba člověk napojený na radikální islamistickou skupinu (Hizb ut-Tahrir). Jsou navíc náznaky, že se Emwazi začal lidsky měnit během studia.

Nevládní organizace Cage, která pomáhá údajným muslimským obětem tzv. války proti terorismu, ale přišla s kontroverzním obviněním, že za přerod v Džihádistu Johna ve skutečnosti může britská kontrarozvědka MI5.

Ta prý měla Emwaziho v hledáčku a poté, co se údajně odmítl stát jejím informátorem, ho měla začít šikanovat. Mohammed Emwazi cestoval v roce 2009 do Tanzánie, tamní úřady ho nepustily do země, posadily ho do letadla do Nizozemska, kde ho prý opakovaně podrobila výslechu MI5. Tato poslední informace se nedá potvrdit.

Faktem je, že Emwazi v roce 2010 podal na postup bezpečnostních složek, na jejich údajnou šikanu v podobě opakovaných zadržení a výslechů, stížnost.

Džihádista John, který uřízl hlavu několika zahraničním zajatcům, se jmenuje Mohammed Emwazi, vyrostl v Západním Londýně a vystudoval programování | Foto: ČTK/AP

Pátrání po islamistickém vrahovi pokračuje

Už loni v létě americký Senát odsouhlasil odměnu ve výši 10 milionů dolarů pro toho, kdo poskytne informace vedoucí k zatčení a usvědčení tehdy ještě neznámého maskovaného islamistického vraha.

Od loňského podzimu se na Džihádistu Johna pořádá hon a má se za to, že Emwazi utrpěl v listopadu zranění při jednom vzdušném útoku. Mimochodem, dva britští medici, kteří Džihádistu Johna v Sýrii potkali pro Timesy řekli, že vůbec nedbá na osobní nebezpečí.

Rodiny amerických rukojmích, které měl Džihádista John sprovodit ze světa, nebo se na jejich smrti minimálně podílel, chtějí, aby na islamistu dopadla ruka spravedlnosti.

I vdova po britském humanitárním pracovníkovi Davidu Hainesovi chce vidět Emwaziho na lavici obžalovaných a nepřeje si jeho smrt, která by se mohla zneužívat coby mučednická.

Na druhou stranu Hainesova dcera si přeje, aby Džihádista John skončil co nejdřív s kulkou mezi očima.

Jiří Hošek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme