V Mexiku zatkli mocného drogového bosse Gomeze, zvaného Učitel

Mexická policie zatkla nejhledanějšího drogového bosse v zemi Servanda Gomeze. Při jeho zadržení ve státě Michoacan nepadl jediný výstřel. Úřady vypsaly na dopadení mocného narkobarona odměnu v přepočtu kolem 50 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drogový boss Servando Goméz (snímek je pořízený z jeho rozhovoru pro Mundo Fox)

Drogový boss Servando Goméz (snímek je pořízený z jeho rozhovoru pro Mundo Fox) | Zdroj: ČTK

Servando Gomez je svými příznivci přezdívaný La Tuta (Učitel) nebo také El Profe (Profesor). Jeho kartel Templářští rytíři v posledních letech ovládl většinu mexického státu Michoacán.

Gomez tam byl podle svědků de facto nejvlivnějším mužem: ovládal zkorumpovanou byrokracii, bála se ho i církev a odhadem několik tisíc místních lidí někdo zavraždil jen proto, že se nepodřídili jeho organizaci

Přehrát

00:00 / 00:00

V Mexiku zatkli nejhledanějšího narkobarona Servanda Gomeze. Více o něm zjišťoval Jan Prokeš ze zahraniční redakce

Kartel Templářští rytíři je podle Gomeze nutným zlem, které prý bojuje i v zájmu chudých venkovanů se skutečnými zločinci - se státem a konkurenčními drogovými gangy.

Mexická policie tvrdí, že o Gomezovi shromažďovala informace několik posledních měsíců, aby ho dnes mohla zatknout v hlavním městě státu Michoacan Morelii bez jediného výstřelu.

Gomez se jako uprchlík před spravedlností občas obhajoval v médiích. V minulých dnech se k němu - ještě před policií a armádou - dostal reportér britské stanice Channel4 Guillermo Galdos.

Drogový boss, kterému bude příští rok 50 a dřív byl skutečně učitelem, stál během interview před kamerou z profilu, v postranní kapse měl pistoli a v zadní kapse balík stodolarových bankovek.

Od drog k vývozu železné rudy

Gomezovo impérium se z narkobyznysu rozrostlo do řady dalších odvětví včetně například vývozu železné rudy

V posledních letech a měsících se kartel soustředil na boj s konkurenčním gangem Los Zetas z opačného, východního pobřeží Mexika; konkurenty kartelu v samotném Michoacanu byly i sílící dobrovolnické ozbrojené skupiny, bojující proti mafii.

Servando Gomez byl nejdůležitější stíhanou osobou z narkobyznysu od loňského zatčení vůdce mocného kartelu Sinaloa Joaquina „Prcka“ Guzmána.

Mexická vláda je nicméně pod vytrvalým tlakem veřejnosti kvůli násilí, korupci a bezpráví, které jsou s narkobyznysem spojené.

Tisíce lidí v hlavním městě opět požadovaly spravedlnost v případu 43 studentů, které nejspíš zavraždili zkorumpovaní policisté ve spolupráci s mafií.

Válka s drogovými gangy i mezi nimi navzájem si v Mexiku za 8 let vyžádala už přes 100 tisíc obětí.

Mexická policie dnes zadržela šéfa vlivného drogového kartelu Templářští rytíři Servanda Gomeze | Foto: ČTK/AP

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme