V Praze skončí další galerie. Po Trafačce se musí odstěhovat i Karlin Studios

Po deseti letech se z lukrativního místa v srdci Karlína musí odstěhovat galerie Karlin Studios. Občanské sdružení poskytovalo residence a ateliéry výtvarníkům a na vernisážích představovalo jejich tvorbu. Teď musí prostory bývalé tovární haly ČKD vyklidit a do konce roku opustit. Majitel objektu chce na pozemku začít stavět. Občanské sdružení Karlin Studios proto usilovně hledá nové působiště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Honza Badalec v galerii Karlin Studios

Honza Badalec v galerii Karlin Studios | Foto: Václav Müller

„Tady vidíte hlavní halu naší galerie, má zhruba 500 metru čtverečních,“ ukazuje industriální prostor galerie Karlin Studios jeho kurátorka a produkční Caroline Krzyszton.

Teď ji ale bude muset občanské sdružení opustit. Počítalo s tím však už od svého nastěhování v roce 2005, kdy galerii a ateliéry Karlin Studios založil architekt a developer Alberto Di Stefano společně s Jiřím Davidem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konci další pražské galerie - Karlin Studios - natáčela reportérka Veronika Štefanová

„Na začátku se do toho prostoru muselo investovat, aby se to vůbec mohlo přizpůsobit na provoz galerie a studia. Alberto Di Stefano sám investoval zhruba dva miliony korun,“ popisuje Krzyszton.

Ve své činnosti chce občanské sdružení Karlin Studios pokračovat i nadále. Otázkou je, v jakém prostoru. Podle produkční Caroline Krzyszton se zatím nabízí tři možnosti:

„První z nich je budova Chirany v Modřanech, druhá by byla Nákladové nádraží Žižkov a třetí je holešovická tržnice.“

Stěhuje se i Trafačka

V prosinci minulého roku musela svou činnost ukončit jiná pražská galerie – takzvaná Trafačka, která sídlila v bývalé trafostanici v pražské Libni. Objekt vlastnila soukromá firma, která od roku 2007 prostory pronajímala k výstavním a residenčním účelům mladým výtvarníkům.

Magistrát nechal v rámci Operačního programu Praha - Konkurenceschopnost vypracovat rozsáhlou analýzu brownfieldů, tedy neobydlených objektů, které je možné znovu využívat. Příkladem poslední doby může být multikulturní centrum Jatka 78 v holešovické tržnici.

„Zde se město zapojuje, vyčlenilo dvě haly a podílí se i na jejich dalším rozvíjení. Samozřejmě se snaží pomoct i z pozice grantové politiky města,“ popsal pražský radní pro kulturu Jan Wolf z KDU-ČSL.

Pražský magistrát může finančně podpořit provoz souborů, které se v takových objektech chtějí usídlit. Jako je tomu i v případě souboru Tygr v tísni, který nedávno částečně revitalizoval chátrající vilu na ostrově Štvanice.

Veronika Jošková Štefanová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme